براي درمان چاقي (اضافي وزن و بافت چربي بدن بهطور هماهنگ) استفاده تنها از ماساژدرماني بدون تغيير در رژيم غذايي، هيچ تاثيري در کاهش وزن ندارد ولي درباره سلوليت بايد گفت که ماساژ و يا استفاده از دستگاههاي لرزاننده موضعي موجب افزايش جريان خون و لنف به اين مناطق ميشود و طبيعتا با افزايش خونرساني و ارتعاش در اين نواحي سموم راحتتر دفع شده و اندازه اين گلولههاي چربي به تدريج کوچکتر ميشود.
امروزه دستگاههاي متنوعي در بازار براي کاهش سايز نواحي گوناگون بدن تبليغ ميشود ولي بايد دقت کرد که ابتدا افراد بايد تشخيص بدهند که مبتلا به سلوليت هستند (به اين دستگاهها احتياج دارند) و يا اينکه اضافه وزن دارند (نيازي به دستگاه نيست.)
يکي ديگر از روشهاي درمان سلوليت، ورزشهايي ماننده پيادهروي و دوچرخهسواري است که موجب افزايش خونرساني بهخصوص در اندامهاي تحتاني ميشود. از طرفي موجب ايجاد تنفس عميق و دفع مواد زايد از طريق مجاري تنفسي ميشود. همچنين ورزشکردن موجب تعريق و دفع سموم تجمعيافته زير پوست از طريق منافذ پوستي ميشود که به کاهش سايز سلوليتها کمک ميکند.
چه فرقي در درمان چاقي و سلوليت وجود دارد؟
يک فرد چاق، عمدتا به علت افزايش مصرف کالري و پرخوري، مبتلا به افزايش چربيهاي بدنش ميشود. معمولا چاقي حالت عمومي دارد و اگر هم در يک منطقه خاص ايجاد شود، ممکن است که ضخامت شکم و يا اطراف گردن را افزايش بدهد. بهطور معمول چاقي يک حالت هماهنگ از افزايش چربي کل بدن است و در ناحيهاي که فرد دچار اضافي وزن شده است، پوست حالت شل و صاف دارد و وقتي به آنها دست زده ميشود، فرد چاق احساس درد و ناراحتي خاصي ندارد. در هر سني امکان بروز چاقي وجود دارد.
هم زنان و هم مردان در اثر مصرف زياد کالري ميتوانند دچار چاقي بشوند. معمولا چاقي (جز در برخي موارد خاص) به هورمون خاصي در بدن وابستگي ندارد البته افرادي هستند که در اثر تغييرات هورمون مثلا تيروئيد دچار اضافي وزن ميشوند ولي حتي افراي که مبتلا به کمکاري تيروئيد هستند و چاقند بايد بدانند که فقط حدود 5-4 کيلو از چربيهاي اضافي بدنشان به علت کمبودن هورمون تيروئيد است و تقريبا اگر مثلا 30کيلو اضافه وزن دارند، مسوول آن 25کيلو چربي اضافي، رژيم غذايي نامناسب خود فرد است و نه کمبودن هورمون تيروئيد.
ولي در ايجاد سلوليت، معمولا تجمع چربي حالت هماهنگ در کل بدن ندارد بلکه اغلب در نواحي خاص مثلا دور رانها و باسن ايجاد ميشود. سلوليت وابسته به هورمون است و بيشتر در خانمها ديده ميشود.
از اين رو، طبق بررسيهاي انجام شده بهنظر ميرسد که با هورمون استروژن ارتباط زياد داشته باشد و اغلب در سنين خاصي (سنين بلوغ در دختران نوجوان) ايجاد ميشود. معمولا برخلاف حالت چاقي، سلوليت را در ناحيه شکم نميبينيم.
وقتي اين گلولههاي چربي را که ناشي از مسموميت بافتهاي بدن است لمس ميکنيم، معمولا فرد دچار احساس درد ميشود (برخلاف چاقي.) سلوليت معمولا در خانمهايي که تحت فشارهاي روحي زياد قرار دارند، نمک زياد ميخورند، يا قبلا بسيار پرتحرک بودهاند و اخيرا دچار فقر حرکتي شدهاند، بروز ميکند.
براي درمان اضافي وزن بايد از تغيير سبک زندگي، جايگزينکردن سبزيها و سالاد به جاي مواد غذايي پر کالري استفاده کرد. پس بايد کاري بکنيم که اين تجمع چربي مواد سمي را در اين نواحي از بين ببريم، بدون اينکه به بافتهاي سالم و متناسب در ساير نقاط بدن آسيب بزنيم که البته انجام اين کار دقت بسيار زيادي را ميطلبد.
دختران در سن بلوغ که مبتلا به سلوليت هستند دقت کنند
از لحاظ تغذيه، ادامه خوردن غذاهاي سرشار از نمک مثل چيپس، پفک، کنسروها، انواع fast food که غني از سوسيس و کالباس … هستند، به تجمع سموم در اين گلولههاي چربي دامن ميزند. پس تا حد امکان از خوردن اين نوع غذاها پرهيز کنند.
همچنين يکي ديگر از علتهاي اين نوع تجمع چربي در بدن، استرسهاي روحي و عصبي است. پس افراد بايد خواب کافي داشته باشند، روشهاي کنترل استرس و ايجاد استراحت رواني را (مثلا با استفاده از برخي روشهاي تمرکز حواس، تجسم مناظر نشاطآور طبيعت …) بياموزند. يکي ديگر از اقدامات لازم در پيشگيري و درمان سلوليت در دختران جوان، دقت به وضعيت عملکرد سيستمهاي مختلف بدن، بهخصوص دستگاه گوارش و دستگاه ادراري است که نقش بسيار مهمي در دفع مواد زايد و سمي بدن دارند.
اگر روزي حدودا 8 ليوان آب نوشيده شود، بسياري از مواد زائد بدن ازطريق سيستم ادراري دفع و موجب کاهش حجم گلولههاي چربي و سمي ميشود.
پروانه کاظمی
تغذیه ، رِژیم درمانی