▪ خانم دکتر! لطفا برای ما بگویید اندازه طبیعی پستان در زنان چقدر است؟
اصولا نمی توان گفت که چه اندازه پستانی در یک خانم طبیعی است چون اندازه پستان ها به خودی خود معیار نیست. گاهی یک اندازه پستان برای یک خانم با وزن زیاد یا قد بلند می تواند طبیعی تلقی شود اما همین سایز، برای یک خانم با قد کوتاه تر یا وزن پایین تر غیرقابل قبول باشد.
▪ در چه مواردی می توان برای تغییر سایز و تصحیح اندازه پستان ها اقدام کرد؟ آیا استاندارد خاصی در این مورد وجود دارد؟
اندازه استانداردی برای اینکه بگوییم پستان طبیعی است یا نه، وجود ندارد و نسبت اندازه پستان به وزن و قد و همچنین سلیقه هر فرد و ظاهری که برای خود می پسندد، نیاز به اقدام درمانی را تعیین می کند. حتی یک فرد ممکن است در دو زمان متفاوت، تلقی متفاوتی از ظاهر خود داشته باشد مثلا بسیاری از دختر خانم ها در سنین خاصی نسبت به ظاهر خود حساس می شوند و از اندازه پستان های خود احساس نارضایتی می کنند و اصرار به تغییر اندازه با عمل جراحی دارند اما پس از گذراندن این دوره بحرانی، خودشان متوجه می شوند حساسیتشان بی مورد بوده است. نقش پزشک و جراح متخصص بیماری های پستان این است که با توضیحات کافی بیمار را در مورد بدنش آگاه و برای تصمیم گیری صحیح به وی کمک کند.
▪ اگر خانمی با در نظر گرفتن تمام جوانب تصمیم به تغییر اندازه پستان هایش داشته باشد، باید چه مواردی را در نظر بگیرد؟
ابتدا باید با پزشک متخصص مشورت کند. در موارد بسیاری دیده شده است که خانم ها تحت تأثیر تبلیغات وسیع ماهواره ها که هدفی جز سودجویی مالی ندارند، برای تهیه محصولات غیراستاندارد و بی فایده به فروشگاه?ها مراجعه می کنند یا از طریق تلفن های اعلام شده در تبلیغات آنها را سفارش می دهند. این محصولات نه تنها تاثیری در اندازه پستان ها ندارند، بلکه می توانند مضراتی هم داشته باشند. مرحله بعدی تصمیم گیری است. پس از این مرحله، باید وضعیت سلامت پستان ها بررسی شود. درواقع قبل از هر اقدامی برای تغییر اندازه پستان باید از سلامت پستان ها مطمئن شویم.
▪ اهمیت این مساله به چه دلیل است؟
گاهی در پستان ضایعه ای مخفی وجود دارد که خود فرد از آن اطلاعی ندارد و باید با انجام معاینه و روش های تصویربرداری از وجود یا عدم وجود آن در پستان مطمئن شد. اگر فردی یک توده سرطانی کوچک و غیرقابل لمس در پستان داشته باشد و بدون توجه به آن تحت عمل بزرگ یا کوچک کردن پستان قرار بگیرد، مسلما تشخیص این ضایعه با تاخیر صورت خواهد گرفت و این باعث پیشرفته شدن بیماری می شود.
▪ آیا پزشک باید درمورد شیوه عمل جراحی برای بیمار توضیح دهد؟
بله، بعد از مطمئن شدن از سلامت پستان ها، پزشک باید نحوه انجام عمل جراحی و عوارض زودرس و دیررس آن را برای بیمار توضیح دهد. هر اقدام درمانی و عمل جراحی که برای فردی انجام می شود ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد که بیمار حق دارد از تمام آنها آگاه شود و با آگاهی آن را بپذیرد.
▪ بهترین روش برای خانمی که از بزرگی پستان ها ناراحت است و تمایل به تصحیح آن دارد، چه روشی است؟
بهترین و کم عارضه ترین روش، عمل جراحی است. گرچه عمل جراحی هم بدون عارضه نیست اما عوارض آن شناخته شده و قابل کنترل است اما روش هایی که در ماهواره تبلیغ می شود مانند استفاده از کرم های بزرگ کننده و وسایل لرزشی نه تنها تأثیر چندانی به جز ایجاد ورم موقت در پستان ها ندارند بلکه به دلیل اثر هورمونی و تحریک غدد پستان ، زیانبار هم هستند و عوارضی مانند ترشح از سر پستان و درد پستان نیز به دنبال خواهند داشت. تاثیر درازمدت استفاده از این مواد در ابتلا به سرطان نیز مورد تردید است، بنابراین توصیه می شود قبل از اقدام به هر کاری با پزشک متخصص مشورت کنید و بهترین روش درمان را برگزینید.
▪ برخی از خانم ها از غیرقرینه بودن پستان هایشان رنج می برند و تمایل به تصحیح دارند، به آنها چه توصیه ای می کنید؟
در بسیاری از خانم ها اندازه دو پستان دقیقا یکسان نیست اما فقط در برخی از آنها تفاوت اندازه به حدی است که در ظاهر پستان ها مشکل ایجاد می کند و به تصحیح نیاز دارد. در این خانم ها با توجه به اینکه بیمار از اندازه کدام پستان راضی است، برای تصحیح اقدام می شود. مثلا اگر یکی از پستان ها خیلی کوچک باشد، آن را با گذاشتن پروتز بزرگ می کنیم، در موارد دیگر ممکن است یک پستان بزرگ تر و افتاده تر از پستان دیگر باشد و تمایل بیمار به کوچک کردن آن باشد که با عمل جراحی می توان اندازه آن را با سمت مقابل یکسان کرد.
▪ آیا عمل های جراحی کوچک یا بزرگ کردن پستان تاثیری در ابتلا به سرطان پستان دارد؟ یعنی فرد را مستعد ابتلا به سرطان می کند؟
خوشبختانه مطالعه های فراوانی در این زمینه انجام شده و تا به حال هیچ رابطه ای بین سرطان پستان و عمل های جراحی زیبایی پستان کشف نشده است. فقط باید تاکید کنم خانم هایی که تحت اعمال جراحی زیبایی قرار می گیرند، مانند هر خانم دیگری ممکن است به سرطان پستان مبتلا شوند یعنی احتمال ابتلای آنها به سرطان پستان مانند بقیه است نه کمتر و نه بیشتر. فقط اگر این خانم ها به سرطان پستان، مبتلا شوند، چنانچه دقت کافی نشود ممکن است بیماری شان دیرتر تشخیص داده شود. چون در ماموگرافی و سونوگرافی ممکن است جای عمل جراحی (عمل کوچک یا بزرگ کردن پستان) با توده ها اشتباه شود و تشخیص را مشکل کند. در این موارد گاهی با انجام ام .آر.آی می توان موارد مشکوک را تشخیص داد.
▪ حرف آخر؟
توصیه من به خانم ها این است که در مورد انجام عمل های جراحی زیبایی و تغییر اندازه پستان، واقع نگر باشند و فقط در صورتی اقدام به این کار کنند که پزشک متخصص آن را لازم و نتیجه بخش بداند. در غیر این صورت برای انجام آن اصرار نکنند چون سلامت فرد بر هر چیز دیگر مقدم است.
روزنامه سلامت