علت های ایجاد قراقر در شکم مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا، مصرف غذاهای حجیم و استفاده از غذاهای فاقد کیفیت مناسب هم چون فستفودها و غذاهای کنسرو شده است.
صدای شکم:
متخصص طب سنتی با اشاره به این که مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا، انواع فستفودها و ضعف سیستم هضم سبب ایجاد صداهای شکمی در افراد میشود، تصریح کرد: “پرهیز از مصرف این نوع از غذاها و صرف غذا با حجم کم در وعدههای غذایی معین و منظم و پرهیز از خوردن غذا قبل از سیری کامل موجب تقویت دستگاه هاضمه و به دنبال آن کاهش نفخ، خواهد شد.”
دکتر ریحانه معینی اظهار داشت: “در صورتی که با وجود تلاش دستگاه گوارش باد ایجاد شده در شکم، از راه دهان و از راه مقعد دفع نشود در شکم به گردش درآمده و موجب تولید صدا میشود. به طوری که باد به وجود آمده در شکم حبس شده و با حرکت در طول رودهها به ویژه هنگام عبور از روده کوچک تولید صدا میکند.”
این دستیار تخصصی طب سنتی ایران با اشاره به این که درمان قراقر یا قاروقورشکم آسانتر از نفخ شکم بدون سر و صدا است، ادامه داد: “با ورود باد از روده کوچک به روده بزرگ قراقر شکم نسبتاً آرام میگیرد و صدای آن بمتر میشود.
ایشان علل ایجاد قراقر در شکم را مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا، مصرف غذاهای حجیم، استفاده از غذاهای فاقد کیفیت مناسب هم چون فستفودها، غذاهای کنسرو شده دانست و اظهار داشت: تغییر رژیم غذایی و مصرف گلاب گرم در زمان شدت علایم در درمان آن موثر است.”
دم کرده زیره سبز، سردی رودهها را بهبود میبخشد.
دکتر معینی در ادامه تصریح کرد: اگرچه غذا از نظر مقدار و کیفیت مناسب باشد بروز ضعف و سردی در رودهها و به دنبال آن ضعف هضم نیز میتواند فرد را دچار قراقر در شکم سازد. بهتر است این افراد غذا را در حجم کم استفاده کرده و برای تقویت و گرم کردن دستگاه گوارش و رودههای خود، دم کرده زیره سبز یا انیسون را بعد از غذا مصرف کنند. هم چنین مراجعه این افراد به پزشک جهت بررسی کاملتر ضروری است.
ایشان با بیان اینکه در برخی از افراد صداهای شکمی هنگام گرسنگی افزایش مییابد، اظهار داشت: حرارتی که در زمان گرسنگی در دستگاه گوارش ایجاد میشود، رطوبتهای جمع شده در محیط را تبدیل به نفخ شکم میکند این افراد معمولاً دستگاه گوارش سرد و مرطوب دارند.
مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا، انواع فستفودها و ضعف سیستم هضم سبب ایجاد صداهای شکمی در افراد میشود.
وی به افرادی که دچار قراقر شکمی هستند، توصیه کرد: از مصرف غذاهای نفاخ، آب و سایر مخلفات مانند سبزی، سالاد، دوغ، ماست و نوشابه همراه غذا بپرهیزند و با مصرف منظم غذاهای کم حجم در زمان معین، افزایش تحمل گرسنگی، دست کشیدن از خوردن پیش از احساس سیری کامل، جویدن کامل لقمههای غذا به افزایش تقویت دستگاه هاضمه خود بپردازند چرا که رعایت این موارد سبب کاهش نفخ و قراقر شکمی و بهبودی نفخ خفیف خواهد شد.
وی با تأکید بر این که بهتر است فرد در موارد با شدت متوسط یا بالا به متخصص طب سنتی مراجعه نماید، گفت: پزشک با بررسی عملکرد دستگاه گوارش، در صورت وجود رطوبت اضافی و یا حرارت و خشکی بیش از حد معمول، بیمار را مورد درمان قرار میدهد.
ایشان در پایان با اشاره به همراهی مشکلات سردی کبد، اشکال در تولید و ریزش صفرا به روده و گاهی بروز یبوست، در کنار ابتلا به رطوبت و سردی معده و رودهها، خاطرنشان کرد: اکثر اوقات افراد مبتلا به این عارضه بیش از دیگران نیازمند بررسی دستگاه گوارش توسط پزشک متخصص هستند.