دانه چیا (chia) با نام علمی salvia Hispanica از خانواده نعناعیان می باشد.
این دانه در رژیم گیاهخواری، رژیم لاغری و همچنین تامین مواد مورد نیاز بدن به دلیل خواصی که دارد بسیار پرکاربرد و مفید است.
دانه های چیا آب دوست بوده و توانایی جذب آب تا 10-12 برابر وزن خود دارند.
دانه چیا در رنگ های سفید، سیاه، خاکستری و قهوه ای دیده می شود.
هر چه دانه تیره تر باشد مقدار آنتیاکسیدان آن بیشتر است.
این دانه در اغلب موارد با دانه ریحان و تخم شربتی اشتباه گرفته می شود
در حقیقت این 3 نوع دانه با هم متفاوت بوده و شباهت عمده آنها با هم در جذب آب و لعابدارشدن می باشد.
در ادامه به خواص دانه چیا و موارد مصرف آن بیشتر می پردازیم.
خواص دانه چیا
طبع دانه چیا (chia) سرد و تر است.
دانههای چیا از کلسیم، منیزیم و فسفر غنی می باشند.
این دانه خاصیت ضد التهاب دارد و می تواند در پایین آوردن کلسترول و فشار خون موثر و مفید باشد.
به دلیل خاصیت جذب آب و لعابدار شدن این دانه، می توان از آن در جهت رفع عطش و همچنین تامین آب مورد نیاز بدن کمک کرفت.
دانه های چیا سرشار از فیبر، ویتامین، پروتئین و آنتی اکسیدان می باشند.
مصرف دانه چیا سبب بهبود عملکرد سیستم گوارش می شود.
دانه های چیا منبع غنی از امگا۳ است
مصرف چیا مخصوصا به افرادی که بنا به هر دلیلی از جمله داشتن رژیم گیاهخواری نمی توانند ماهی مصرف کنند، بسیار توصیه می شود.
7. این دانه به دلیل داشتن سلنیوم می تواند جذب ویتامین E را در بدن بالا ببرد؛
همانطور که می دانید ویتامین E برای سلامت پوست و مو بسیار مفید است.
8. روغن چیا منبعی غنی از آنتی اکسیدان است.
مصرف آنتی اکسیدان میتواند در جوانسازی و کاهش چین و چروک پوست مفید باشد.
9. این دانه به دلیل غنی بودن از فیبر و اسید لینولئیک می تواند از تجمع چربی در بدن جلوگیری کرده ضمن اینکه از مبتلا شدن به دیابت پیشگیری می کند.
10. چیا در عین مغذی بودن، کم کالری است
11. به دلیل داشتن خاصیت جذب آب و غنی بودن از فیبر می تواند با ایجاد حس سیری و کنترل اشتها در رژیم های لاغری مورد استفاده قرار بگیرد.
موارد مصرف دانه چیا
دانه های چیا ارزش غذایی بالای دارند و می توانند در حفظ سلامتی بدن سودمند باشند.
از این دانه پرخاصیت می توان راحتی در انواع غذا استفاده کرد و از خواص زیاد آن بهره برد.
این دانه به صورت خام و یا پخته در انواع غذاها و نوشیدنیها قابلیت استفاده دارد
استفاده از چیا تغییر خاصی در طعم و مزه نوشیدنی و غذاها ایجاد نمیکند
از جمله موارد مصرف این دانه می توان به استفاده از آن در ماست، سالاد، ﺍﻧﻮﺍﻉ آش ، انواع ﺳﻮﭖ ، انواع کتلت و کوکو، برگر، پاستا، پوره، فرنی، املت، پن کیک، کیک ،کلوچه، نان، مربا، انواع دسر مثل پودینگ ، انواع نوشیدنی و اسموتی، همچنین استفاده از آن در کنار یا همراه با غلات صبحانه اشاره کرد.