استرس احساسی است که زمانی به شما دست میدهد، که فشار بیشتر از آنچه شما به آن عادت داشتهاید برشما وارد شود. زمانیکه شما دچار استرس میشوید، بدن شروع به ترشح هورمونهایی میکند که سرعت تپش قلب را بالا برده، تنفس شما را سریعتر کرده و میزان انرژی بیشتری به شما میدهد. بعضی از انواع استرس عادی و حتی مفید بوده و بدون آن شما انگیزهای برای فعالیت ندارید. بعضی ها معتقدند این نوع استرس به انسان کمک کرده و زندگی بدون آن بی معناست. اما اگر استرس بیشتر از توان جسمی و روحی ما باشد و زندگی مارا تحت تاثیر قراردهد، استرس بد یا کاهنده نامیده میشود.
اگر استرس زیاد برای شما اتفاق بیافتد یا مدت آن طولانی باشد، این نوع استرس میتواند از انواع استرس بد باشد. این نوع استرس میتواند با سردرد، ناراحتی معده و مشکل در خوابیدن، همراه باشد. همچنین این نوع استرس میتواند سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کرده و مبارزه با بیماریها را برای شما سخت نماید. بعلاوه اگر شما هم اکنون به بیماری و یا مشکلی مبتلا هستید ممکن است استرس آن را بدتر نماید. استرس میتواند شما را حساس، ناراحت و یا حتی افسرده کند.
عامل استرس یا تنش زا چیست؟
عامل استرس یا تنش زا، عاملی است که میتواند بعنوان محرک عمل کرده و باعث ابتلای شما به استرس شود. استرس احساس تحت فشار بودن است، درحالیکه تنش زا عاملی است که در ما باعث بوجود آمدن استرس میشود و در محیط زندگی ما قرار دارد. بعنوان مثال صداها، افراد ناخوشایند و کسانیکه از آنها بدمان میآید، افزایش سرعت ماشین یا حتی بیرون رفتن از خانه همه میتوانند، تنش زا باشند. عموما(همیشه نه) هرچه بیشتر ما با عامل استرس یا تنش زا مواجه شویم، بیشتر احساس استرس مینماییم.
واکنش بجنگ یا دررو چیست؟
بخشی از واکنش ما در برابر استرس جسمی بوده و بر وضعیت جسمانی ما تاثیر میگذارد. زمانیکه ما با یک تهدید یا خطر مواجه میشویم، بدنمان موادی را آزاد میکند که به ما قدرت محافظت (حالا یا فرار با بیشترین سرعت و یا مبارزه با بیشترین توان) از خودمان را میدهد. بعنوان مثال هنگامیکه شما در خانه هستید و زلزله رخ میدهد، با بیشتر شدن سطح این مواد شیمیایی بدن شما سریعتر از همیشه عمل کرده و شما میتوانید با سریعتر بیرون رفتن و یا بیرون بردن خانوادهتان، جان خود و خانوادهتان را نجات دهید.
بجنگ یا دررو واکنش سیستم عصبی بدن ما به یک واقعه استرس زا است. در این واکنش بدن ما مواد شیمیایی کورتیزول، آدرنالین و نورآدرنالین بیشتری تولید کرده که باعث افزایش ضربان قلب، محمک شدن ماهیچه ها، عرق کردن و افزایش سطح هوشیاری شده و همه اینها به ما برای محافظت از خودمان در موقعیت های خطرناک کمک میکند. در زمان واکنش بجنگ یا دررو سایر عملکردهای بدن که در آن لحظه مورد نیاز نیستند، کاهش فعالیت داده(مانند سیستم ایمنی یا دستگاه گوارش) و همه منابع بدن برروی عملکردهای مورد نیاز همچون افزایش سرعت تنفس، جریان خون، هوشیاری و قدرت ماهیچهها متمرکز میشوند.
در عرض 5 دقیقه با این تکنیک ژاپنی استرس را از بین ببرید
بسیار متداول است که استرس، بسیاری از ما را در زمان های متداول با وادار کردن به تجربة علایم فیزیکی و روانی، تحت فشار میگذارد. زمانیکه رایج ترین علل استرس شامل درگیریهای شغلی، مالی، سلامت، روابط انسانی و تغذیة نامناسب میشود، تعجبی ندارد که ما ناتوان میشویم. پس از همه این ها، بیشتر ما مقدار بالایی از استرس را روزانه به شکل مداوم دریافت میکنیم.استرس
چیزی که جالب است اینکه تعداد کمی از ما به راستی قدمی برای کم کردن آن برمیداریم و این به دلیل آن است که کم کردن فشار استرس نیاز به زمان و تلاش بسیار دارد.
تاثیر استرس بر بدن
استرس هایی که ما امروزه درگیر آن ها هستیم در کوتاه مدت می تواند تاثیرات مستقیمی روی بدنمان گذاشته و در صورت تبدیل آن ها به استرس های مزمن، سلامت تان را تهدید می کند.
اگر شما نتوانید با استرس تان مقابله کنید، این مشکل با تضعیف سیستم ایمنی بدن شما، می تواند تبدیل به افسردگی، اضطراب در بلند مدت، بیماری های قلبی، حالت تهوع و حتی سکته شود.
ممکن است فکر کنید بیمار شده اید، سردرد دارید، بی خوابید و حس و حال کار کردن را ندارید؛ ولی باید گفت که تمامی این علائم می تواند در اثر استرس باشد.
به طور کلی استرس بر بدن، افکار و احساسات و رفتار فرد اثر دارد. اگر علائم استرس را بشناسید، می توانید آن را کنترل کنید.
استرسی که درمان نشود می تواند منجر به بروز مشکلات جسمی از قبیل:پرفشاری خون، بیماری قلبی، چاقی و دیابتگردد.
اگر شما بعد از یک فعالیت ورزشی دچار درد قفسه سینه، تنگی نفس، تعریق زیاد، سرگیجه، تهوع و درد شانه و یا بازو گشتید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید، زیرا این ها علائم هشداردهنده حمله قلبی می باشند و ربطی به استرس ندارند.
ما به استرس از راه های مختلفی پاسخ می دهیم. برخی افراد سرخ می شوند، برخی دیگر زیاد غذا می خورند، بعضی ها رنگ پریده می شوند و برخی کم غذا می خورند.
روش های متعددی برای مقابله با استرس مثل ورزش منظم، بهبود روابط اجتماعی، انجام یوگا و مدیتیشن، ماساژ و … وجود دارد، اما این تکنیک ژاپنی که در ادامه به آن می پردازیم تنها در مدت 5 دقیقه می تواند آرامتان کند.
ترفندی برای خلاص شدن از نگرانی و استرس
در این تکنیک هر انگشت دست شما مسئول یکی از احساسات تان است.
– انگشت شست به کاهش احساس مرتبط با نگرانی و اضطراب کمک می کند.
درمان استرس باتکنیک ژاپنی
– انگشت اشاره می تواند به مقابله با ترس هایتان به شما کمک کند.
– انگشت وسط به کنترل عصبانیت و ناراحتی کمک می کند.
– انگشت حلقه، برای کاهش افسردگی و حالت های روانی مثل وسواس و … کمک می کند.
– انگشت کوچک می تواند به کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس و مثبت گرایی کمک کند.
هدف شما باید ایجاد تعادل در انرژی و احساسات تان باشد، بنابراین انگشت موردنظرتان را با دست مقابل در دست بگیرید و همه انگشتان و شست خود را دور آن بچرخانید.
هر انگشت را به مدت یک تا دو دقیقه بگیرید و تا زمانی که آن احساس منفی از بین برود، این کار را تکرار کنید.
برای کمک به آرامش بیشتر، انگشت شست را در وسط کف دست دیگرتان گذاشته و فشار بدهید و دست تان را حداقل یک دقیقه در این حالت نگه دارید.برای نتیجه بهتر این حرکات را هر روز انجام دهید.