عطر درمانی (آروماتراپی) یکی از شاخه های طب مکمل و جایگزین است که به جهت خواص درمانی و بهداشتی که دارد، افراد زیادی را درسراسر جهان مجذوب خود کرده است. در این شیوه درمانی متخصصان با کمک گرفتن از عطرها و رایحه های مختلف و تحریک سیستم عصبی بدن به درمان برخی از بیماری های روحی و جسمی انسان می پردازند. پزشکان در این روش با بهره مندی از عطر، اسانس، عصاره و رایحه گیاهان و میوه ها به صورت مستقیم و غیرمستقیم روح و جسم بیمار را تحت درمان قرار می دهند. متخصصان عطردرمانی متناسب با نوع بیماری، از یک تا چند عطر یا عصاره به طور همزمان برای درمان بیماری ها استفاده می کنند. این شیوه نه تنها به منظور درمان بیماری ها و تسکین درد بلکه در موارد دیگری چون حفظ زیبایی و سلامت پوست و مو نیز مفید است. باید توجه داشت که روغن ها و عطرهایی که در این شیوه استفاده می شود از گیاهانی تهیه می شوند که به طور کاملا طبیعی و بدون تماس با کودها و آفت کش های شیمیایی پرورش یافته اند. این شیوه اگرچه یکی از شیوه های درمانی نسبتا گران در میان شیوه های طبیعی در جهان است اما فواید و تاثیرات آن بر درمان بیماری های روح و جسم انسان ها به گونه ای است که بسیاری از مردم جهان را نه تنها برای درمان بیماری بلکه برای حفظ زیبایی به خود جذب کرده است.
● درمان آکنه با عصاره ترنج
متخصصان عطردرمانی استفاده از مخلوطی از عصاره برگ درخت لیمو، عصاره ترنج و اسانس اسطوخودوس را برای درمان آکنه بسیار مفید می دانند. این متخصصان مصرف روزانه از این لوسیون طبیعی را برای برطرف کردن آکنه که یکی از بیماری های مزمن پوست در دوران نوجوانی و بلوغ است، توصیه می کنند. بهترین روش برای استفاده از این ترکیب آن است که ۳ عصاره برگ درخت لیمو، عصاره ترنج و اسانس اسطوخودوس را به مقدار مساوی درون یک ظرف شیشه ای بریزید و آن را تکان دهید تا این عصاره ها به طور کامل با هم ترکیب شوند؛ از این عصاره می توانید ۳ تا ۴ بار در هفته استفاده کنید.
● عصاره لاوندر و التهاب پوست
با نزدیک شدن بهار و معتدل شدن هوا بسیاری از ما برای گردش به فضاهای باز و طبیعی می رویم و دراین فضاها ممکن است در معرض گزش نیش حشرات قرار بگیریم. توصیه ما به شما این است که عصاره گیاه لاوندر را در این سفرها همراه داشته باشید. عصاره گیاه لاوندر به دلیل داشتن خواص التیام بخش و تسکین دهنده ای که دارد در کاهش التهاب و سوزش محل گزش حشرات بسیار موثر است. این عصاره همچنین می تواند به عنوان یک ضدعفونی کننده برای شست وشوی زخم های سطحی و محل گزش حشرات مورد استفاده قرار گیرد.
● تاثیر آلو ورا بر اگزما
استفاده از ترکیب ژل آلو ورا و تنتور گل همیشه بهار یکی از رایج ترین ترکیب ها در شیوه درمانی عطردرمانی برای تسکین و درمان بیماری اگزماست. برای تهیه این داروی طبیعی کافی است ۵۰ میلی لیتر از ژل آلوورا را با ۱۵ قطره از تنتور گل همیشه بهار به خوبی ترکیب کرده و موضع مورد نظر را به آن آغشته کنیم. برای استفاده از این ترکیب بهتر است پیش از مصرف با پزشک متخصص مشورت کنید تا از حساسیت نداشتن به این مواد اطمینان حاصل کنید. این ترکیب به دلیل حساسیتی که دارد بهتر است پس از تهیه درون ظروف شیشه ای سیاه رنگ نگهداری شود.
● ترمیم سلول های پوستی با آووکادو
یکی از مهم ترین نکاتی که در حفظ سلامت و تندرستی بدن بسیار مفید است؛ حمام کردن با عصاره یا اسانس گیاهان دارویی مانند عصاره گل رز، عصاره اسطوخودوس، عصاره بادام شیرین، عصاره گل پامچال و عصاره لیمو یا روغن آووکادوست. برای این منظور کافی است هفته ای یک بار یکی از این عصاره ها را درون آب وان ریخته و به مدت ۳۰ دقیقه درون وان دراز بکشید. استفاده از این عصاره ها و قرار گرفتن در وان حمام علاوه بر تاثیرات آرام بخشی که به همراه دارد موجب تامین کردن میزان رطوبت مورد نیاز بدن، نرمی عضلات و مفاصل و ترمیم بافت های خشک و حساس پوستی می شود.
● کبودی ها را زودتر محو کنید
برای برطرف کردن سریع کبودی ها و کوفتگی هایی که گهگاه به دلیل بی دقتی و براثر برخورد با اشیای مختلف در بدن ایجاد می شود، راه حل ساده ای وجود دارد. استفاده از ترکیبی از عصاره بابونه، عصاره بهارنارنج و عصاره گل رز در طول شب و مصرف ترکیبی از عصاره نعنا، عصاره اسطوخودوس و اسانس لیمو نیز روی سطح کبودی کمک می کند تا مویرگ های پاره شده در محل کبودی با سرعت بیشتری ترمیم شده و سطح کبود رنگ زودتر التیام یابد. دقت کنید از این ترکیب باید در شرایطی استفاده کنید که پوست صورت تان از هرگونه مواد آرایشی و بهداشتی پاک شده است.
● برطرف کردن کبودی با گل همیشه بهار
در بسیاری مواقع ضربه ناگهانی یا فشارهای عصبی موجب پاره شدن مویرگ های سطحی بدن شده و منجر به خونریزی خفیفی در ناحیه مربوطه می شود. این خونریزی موجب کبود شدن و تغییر رنگ موضع مورد نظر شده و ظاهری نامناسب به وجود می آورد. در شیوه درمانی آروماتراپی از روغن های اسطوخودوس، بابونه و گل همیشه بهار برای برطرف کردن و تسریع درمان کبودی پوست استفاده می کنند. در این شیوه ۵ میلی لیتر از تنتور گل همیشه بهار را با ۲ قطره روغن اسطوخودوس و ۲ قطره روغن بابونه ترکیب کرده و به آرامی روی موضع مورد نظر می مالند تا به خوبی جذب این ناحیه شود. تکرار این شیوه ۲ تا ۳بار در روز به تسریع روند درمانی بسیار کمک می کند.
● بوتاکس را فراموش کنید
یکی از بهترین راه کارها برای درمان چین و چروک صورت به ویژه چین و چروک اطراف چشم ها و لب، ماساژ عصاره زیتون است. ماساژ این عصاره به صورت روزانه کمک می کند علاوه بر آن که پوست تان نرم و لطیف شود، شادابی و جوانی اولیه خود را نیز به دست آورد. این عصاره از هسته میوه زیتون گرفته می شود. شما می توانید هسته میوه زیتون را با کمک گوشت کوب له کرده و آن را در مخلوط کن به طور کامل له کنید و سپس آن ۳ تا ۴ قاشق آن را با ۱۰ قطره روغن زیتون ترکیب کرده و روی صورت تان ماسک کنید.
● عصاره های مخصوص پوست حساس
ماساژ ترکیب عصاره بابونه و اسطوخودوس در وعده صبح روی پوست و مصرف موضعی ترکیب عصاره بهارنارنج، عصاره گل یاس، عصاره گل رز و عصاره بابونه در وعده شب تاثیر بسیار زیادی بر کاهش حساسیت و افزایش مقاومت پوست های حساس و تحریک پذیر دارد. اگر تمامی این عصاره ها را در دسترس ندارید می توانید تنها از ترکیب عصاره بهارنارنج و عصاره گل رز یا از ترکیب ۲ عصاره برای این منظور استفاده کنید اما دقت کنید عصاره گل رز در میان آن ها حتما وجود داشته باشد.
● افزایش رشد مو با عصاره گیاهی
ماساژ عصاره یا اسانس رزماری بر پوست سر تاثیر بسیار خوبی بر افزایش سرعت رشد مو دارد. مصرف موضعی این عصاره بر پوست سر کمک می کند تا ریزش مو کمتر شده و ریشه مو تحریک شده و ساقه مو با سرعت بیشتری رشد کند. عصاره این گیاه را می توان به تنهایی یا با اضافه کردن به شامپوی روزانه خود مصرف کنید. برای این منظور بهتر است به یک شامپوی ۲۰۰ میلی لیتری در حدود ۵۰ میلی لیتر عصاره رزماری اضافه کنید. علاوه بر این می توانید پس از حمام کردن عصاره خالص این گیاه را روی موها و پوست سرتان بمالید و به خوبی ماساژ دهید. ماساژ این گیاه موجب افزایش جریان گردش خون در ناحیه سر شده و در نهایت موجب بهبود غذارسانی به ریشه موها می شود.
● بهبود آثار سوختگی با عطردرمانی
براساس مدارک و شواهدی که از هزاران سال پیش موجود است در زمان های بسیار گذشته درمانگران از روغن ها و عصاره های معطر برای استحمام، ماساژ و درمان بسیاری از بیماری ها بهره می بردند. این درمانگران از دود و رایحه بسیاری از گیاهان دارویی برای درمان بیماری ها استفاده می کردند. به عنوان مثال این درمانگران استفاده از رایحه و بوی خوشبویی که از سوزاندن گیاه دارویی سنبل به دست می آمد برای درمان آثار به جای مانده از سوختگی بر پوست استفاده می کردند. حتی امروزه نیز در برخی از مناطق ایران شاهد استفاده از این شیوه برای درمان خارش و آثار باقی مانده از آبله مرغان بر پوست بیمار هستیم. در این شیوه با کمک دودی که از گیاه اسپند متصاعد می شود به تسکین درد ناشی از خارش محل آبله و همین طور به درمان جای باقی مانده از زخم ها می پردازند. در حقیقت استفاده از رایحه گیاه سنبل نخستین گام در راه استفاده از رایحه مواد طبیعی در درمان بیماری های مختلف است.
منبع : آفتاب