بدون توجه به برخی نکات آرامش خانه دستخوش بینظمی و ناهنجاری میشود و در مقابل رعایت برخی اصول آرامش بصری و روانی را مهمان خانههای کوچک امروزی میکند. از همین ابتدا باید حساب آرامش رفتاری در خانه را جدا کرد. بهترین و زیباترین خانهها نیز اگر ساکنانش با یکدیگر دعوا، کجخلقی، مرافعه و لجبازی کنند از آرامش و امنیت روانی تهی میشوند.
چیدمان وسایل
به چیدمان وسایل و چشمانداز کلی خانه توجه کنید. یک ضربالمثل میگوید: اگر در روح عظمت باشد در خانه نظم خواهد بود. اگر در خانه نظم باشد در جامعه هماهنگی خواهد بود. اگر در جامعه هماهنگی باشد در جهان صلح خواهد بود.چیدمان وسایل در خانه و ترکیببندی رنگها باید در هماهنگی با یکدیگر باشند. اگر هر چه را خوشتان میآید یا آنچه مد شده است بخرید و در خانه داشته باشید به سرعت هماهنگی را از دست خواهید داد. هنگام خرید وسایل، مبلمان، پردهها و… به هماهنگی آنها با یکدیگر و با محیط خانه توجه داشته باشید. لازم نیست گرانترینها و بهترینها را انتخاب کنید. به روح چیدمان خانه توجه کنید. سنتی یا مدرن؟ رنگیهای گرم و ملایم یا تند و تحریککننده؟ طیف رنگهای آبی و سفید یا قرمز و تیره؟
- نظم و ترتیب
هر چیزی باید سر جایش باشد. به این معنا که هر وسیلهای جای معینی داشته باشد و پس از استفاده به همان جا بازگردد. این تفاوت خانه را با هتل، مسافرخانه یا پانسیون مشخص میکند. باید وسایل مختلف جای مشخصی داشته باشند که همان جا یافت شوند. برای وسایل بهداشتی، غذاخوری، آشپزی ، لباسها، کیف و کفش، جعبه ابزار و… جای معینی در نظر بگیرید و همه اعضای خانواده بویژه کوچکترها را موظف کنید هر وسیلهای را پس از استفاده به جای اصلیاش بازگردانند. گاهی نیافتن وسیلهای حتی غیرضروری نیز علاوه بر آن که آرامش جستجوکننده را از بین میبرد و او را عصبی میکند احتمال بروز تنش در محیط خانه را بالا میبرد. پخشوپلا بودن وسایل خانه در گوشه و کنار اتاقها بویژه روی زمین امنیت کودکان، نوزادان و سالمندان را برای جابهجایی در محیط منزل به خطر میاندازد.
- جمعوجور
برای درسخواندن و مشقنوشتن بچهها مکان مشخصی اختصاص دهید. پخش و پلاکردن دفتر و کتاب و مداد و پاککن روی زمین محیط خانه را به نوعی هرجومرج دچار میکند که از نظر روانی آزاردهنده است. هر نوع هرج و مرجی بر ذهن و روان آدمی تاثیر میگذارد و در مقابل نظم و ترتیب آرامش میآورد. به محصلان نیز بیاموزید که پشت میز یا در اتاقشان به تکالیف مدرسه بپردازند و وسایلشان را مدام جابهجا نکنند.وسایل نوزاد و اسباببازیهای کودکان نیز باید ظرف یا کیف معینی داشته باشد که در جای مناسب قرار گیرد و در دسترس باشد.
- آزارهای خانهتکانی
هیچچیز بدتر از خانهتکانی طولانی نیست. برای خانهتکانی برنامه داشته باشید. همه وسایل را به هم نریزید بلکه خانه را اتاق به اتاق نظافت و گردگیری کنید. متاسفانه برای برخی بانوان خانهتکانی مکرر به یک عادت وسواسگونه تبدیل شده است. برای آن که خانه تمیزی داشته باشید از شیوه سنتی بانوان ایرانی پیروی کنید. چند روز یکبار وسایل دمدستی را نظافت کنید، گردگیری وسایل و قسمتهای دور از دسترس را به ماهی یکبار محدود کنید و خانهتکانی مفصل را بهصورت فصلی انجام دهید.
- اتاقپذیرایی را خلوت نگه دارید
آپارتمانهای کوچک امروزی بویژه آنهایی که امکانات محدودتری دارند کدبانوها را برای خشککردن لباسها، انبارکردن وسایل اضافی و بیمصرف و… با مشکل مواجه میکنند. حتیالامکان از قسمت اصلی خانه یعنی اتاقپذیرایی برای این کارها استفاده نکنید.دیگر این که اگر کمد دیواریهای بزرگی در اتاقها داشته باشید کارتان راحت است و میتوانید وسایل اضافی را در آنها انبار کنید.
- تهویه و بویخوش
به تهویه خانه توجه کنید. همواره باید امکان گردش هوا در محیط خانه وجود داشته باشد. لای یک یا ۲ پنجره را باز نگه دارید و علاوه بر آن اجازه دهید نور طبیعی طی ساعات روز به خانه بتابد. آفتاب ضدعفونیکننده است و از طریق ازبین بردن رطوبت اضافی از رشد و انتشار باکتریها در محیط خانه جلوگیری میکند. از بوی خوش در خانه نیز غافل نباشید. بوی خوش حال آدم را خوب میکند و آرامبخش است. حتیالامکان از خوشبوکنندههای طبیعی و غیرشیمیایی برای معطرکردن هوای خانه استفاده کنید.لامپهای کممصرف هم باید حداقل ۳ متر با بدن انسان فاصله داشته باشند و بالطبع استفاده از آنها در چراغ خواب یا چراغ مطالعه بسیار نامطلوب استبرای لباس چرکها و هر آنچه احتمال پراکندن بوی بد را دارد ظروف در بسته در نظر بگیرید. بهتر است برای خانههای آپارتمانی جاکفشی را از انواع کمدی تهیه کنید تا بوی احتمالی کفشها در محیط پراکنده نشود. دیگر این که طی ساعات روز برای روشنایی از نور طبیعی بیشتر بهره ببرید و هنگام شب نور خانه را با لامپهای رشتهای یا گازی تامین کنید. لامپهای فلوئورسنت (مهتابی) و لامپهای کممصرف در اولویت بعدی هستند و باید نقش مکمل داشته باشند. تحقیقات نشان میدهد نور لامپهای فلوئورسنت اگر به مدت طولانی بر بدن انسان بتابند نوعی حالت گیجی و درخودماندگی ایجاد میکنند. لامپهای کممصرف هم باید حداقل ۳ متر با بدن انسان فاصله داشته باشند و بالطبع استفاده از آنها در چراغ خواب یا چراغ مطالعه بسیار نامطلوب است.
پرشين ويك