شايد برجستگي و فرم صورت برخي هنرپيشههاي سينما، شما را براي تزريق ژل و برجسته سازي بخشهاي متفاوت چهرهتان وسوسه كند. شايد هم شنيده باشيد كه پروتزهايي اين روزها در بازار هستند كه ميتوان با كارگذاشتن آنها در صورت، گونهيا چانه، اين بخشهاي صورت را برجستهتر كرد و به آن فرم دلخواه دست يافت…
نتايج مطالعات دانشمندان نشان ميدهد، چانه برجسته و گونههاي برجسته يكي از معيارهاي زيبايي صورت هستند. به صورت طبيعي قوسگونهاي كه بخشي از استخوان گونه است، موجب برجستگي گونهها ميشود. در حقيقت كسانيكه گونههاي برجسته دارند، به صورت ارثي، اسكلت صورتشان به اين شكل فرم گرفته است. در بعضي افراد استخوانهاي گونه به ميزان كافي رشد نكرده و بنابراين گونههاي پهن و بيحالتي دارند. جستهسازي گونه ،اين روزها طرفداران زيادي پيدا كرده است و روش هاي متفاوتي مانند تزريق ژل و چربي، گذاشتن پروتز در گونه براي زيباتر كردن صورت وجود دارند.
ولي پيش از اينكه گوشي تلفن را برداريد و براي معاينه و جراحي پلاستيك وقت بگيريد، بد نيست ژلهاي تزريقي و پروتزهاي زيبايي صورت را بيشتر بشناسيد:
گونههاي ژلهاي
ژلهايي كه براي برجستهسازي و جوان كردن صورت استفاده ميشوند يا موقتي هستند يا دائم. ژلهاي دائمي چون از مواد <پليمر> يا پلاستيك تشكيل شدهاند، به وسيله پوست جذب نميشوند و براي هميشه در محل باقي ميمانند بنابراين بسيار مضر هستند. اما ژلهاي موقتي كه <هيالورونيك اسيد> نام دارند، به وسيله پوست جذب ميشوند و نسبت به نوع اول عارضه كمتري دارند.
بسياري از متخصصان جراحي پلاستيك تزريق را رد ميكنند به اين دليل كه اين روزها بسياري از كشورهاي اروپايي و آمريكايي به عوارض آن پي بردهاند و ديگر تزريق ژل را توصيه نميكنند. ژلها معمولا در محل تزريق شده باقي نميمانند بلكه حركت ميكنند و به جاهاي ديگر صورت ميروند. مثلا ژلهايي كه براي برجستهسازي گونه در اين محل تزريق شدهاند، ميتوانند حركت كنند و از زير گلو خارج شوند. 6 ماه تا 3 سال بعد از تزريق، عوارض تزريق ژل شروع ميشوند. اين عوارض شامل تورم، كبودي، التهاب سلولي و آبسه در محل تزريق ميشود. در برخي موارد، گونه برجسته شده، برجستگي متقارن خود را پس از مدتي از دست داده، تغيير شكل ميدهد. متاسفانه درمان مشخصي براي اين بدشكليها وجود ندارد و هرگز هم به حالت عادي باز نميگردند.
دكتر كلانتر هرمزي، رئيس انجمن جراحان پلاستيك ايران،معتقد است: مشكل اينجاست كه تزريق ژل در ابتدا خوب و سريع جواب ميدهد. اما عوارضش پس از مدتي بروز ميكند. بيرون آوردن اين ژلهاي حركت كرده، نيز كار بسيار دشواري است به اين دليل كه اين ژلها داراي پوشش واحدي نيستند كه در يك جايگاه تزريق شوند و همان جا باقي بمانند، بلكه لابهلاي نسوج مختلف پخش ميشوند و عفونتهاي شديدي ايجاد ميكنند كه ميتواند به شكل چرك، پوست را سوراخ كند و بيرون بريزد.
اگر ژل به اشتباه در مجاورت اعصاب صورت تزريق شود، به فلج شدن بخشي از چهره منجر ميشود.
برخي افراد به اين ژلها حساسيت دارند و در اثر تزريق يكباره ژل، دچار حساسيت حاد تنفسي شده و تا پاي مرگ پيش ميروند. دكتر هرمزي ميگويد:متاسفانه اين ژلها بسيار سهلالوصولند و شما خودتان ميتوانيد ژل را به همراه سرنگ تزريق آن از شركت وارد كنندهاش بخريد و به هر كسي كه دلتان خواست بدهيد تا برايتان تزريق كند.
توجه كنيد هميشه براي جراحيهاي پلاستيك عوارضي وجود دارد ولي اگر تصميم داريد يكي از جراحيهاي پلاستيك را روي صورتتان انجام دهيد، بايد مطمئن شويد فوايد آن از مضراتش بيشتر است كه اين موضوع درباره تزريق ژل كاملا برعكس است.
ژل يك ماده بسيار جديد در بازار ايران است و چند سالي است كه از اين ماده در زيباسازي صورت استفاده ميشود، هنوز تحقيقات كافي در اين زمينه صورت نگرفته و مدت زمان پيگيري بيمارانيكه اين ژل را براي برجسته سازيگونه تزريق كردهاند، هنوز كافي نيست، به زبان ديگر ژلها هنوز جواب خود را پس ندادهاند.
روشهای گونه گذاری قسمت دوم گونههاي مصنوعي
توصيه اغلب جراحان پلاستيك اين است كه اگرخانمها تمايل به برجسته سازي گونه دارند، به جاي ژل، پروتزهاي گونه را انتخاب كنند. پروتز را از مادهاي به نام <سيليكون> ميسازند. بر اساس تحقيقات انجام شده، سيليكونها ضرر عمدهاي براي بدن ندارند و سالها بدون عارضه در محل باقي ميمانند و در حجمهاي مختلف ساخته ميشوند.
چند سال پيش عارضهاي براي پروتزهاي سيليكوني در جوامع پزشكي مطرح شد مبني بر اينكه مواد داخل آنها به مرور به بيرون نشت كرده و در مفاصل رسوب ميكند و به همين دليل سازمان غذا و داروي آمريكا استفاده از اين پروتزها را ممنوع اعلام كرد. دكتر عشايري، متخصص جراحي پلاستيك و دانشيار دانشگاه علوم پزشكي ايران درباره اين عارضه ميگويد: تحقيقات بعدي نشان داد كه درد مفاصل اين بيماران ارتباطي با مواد موجود در اين پروتزها ندارد و پس از آن كارخانههاي سازنده اين پروتزها جدار پروتزها را ضخيمتر و قدرت چسبندگي ماده تشكيل دهنده آنها را بيشتر كردند. برخي از كارخانههاي سازنده، فضاي داخلي پروتزها را از سرم پر كردند و درحال حاضر اين نوع پروتزها، مطلوبترين و كمعارضهترين نمونه بدست آمده است.
براي گذاشتن پروتزهاي گونهاي شما ميتوانيد بيهوشي كامل و يا موضعي را انتخاب كنيد. مدت اين جراحي نيم ساعت طول ميكشد. در طول عمل برش كوچكي از داخل دهان در حد فاصل لثه فوقاني و گونه داده ميشود و نسج نرمگونه كنار زده ميشود. به اين شكل حفرهاي ايجاد ميشود كه پروتز درون اين حفره و درست روي استخوان قرار گيرد. سپس برش با نخ قابل جذب دوخته ميشود. در اين روش برشي روي پوست صورت داده نميشود تا بعد از عمل جاي آن روي صورت باقي بماند. لازم است بعد از عمل جراحي از آنتيبيوتيك استفاده كنيد و دهانتان را با دهانشويه شستوشو دهيد.
تزريق چربي، خوب يا بد؟
روش ديگر برجستهسازي گونه، تزريق چربي زيرپوست گونه است. اين چربي از بدن خود شما به دست ميآيد. معمولا چربي اضافي در ناحيه شكم و ران انباشته ميشود. در اين روش چربي را از بخشي از بدن استخراج كرده و شستوشو داده و در گونه تزريق ميكنند. دكتر عشايري معتقد است اين روش براي برجستهسازي گونه و سينه مناسبترين روش است. اما تصور نكنيد تزريق چربي كاملا بدون عارضه است. چربي در طول 3 ماه پس از تزريق در محل جديد، 30-40درصد حجم خودش، آب جذب ميكند و بدتر از آن، اينكه جذب چربي در تمام سطوح يكسان نيست، به طوريكه اگر چربي را به دو طرف صورتتان تزريق كنيد پس از مدتي به صورت غيريكنواخت آب جذب كرده و صورت ممكن است بي تناسب شود.
بسیار آموختم