بر اساس پژوهشهای اخیر سندرم متابولیک (چاقی شکم، تریگلیسیرید، فشارخون و قند خون بالا) خطر بروز بیماریهای قلبی، دیابت و سکته در سالهای پیش از یائسگی را افزایش میدهد. زنان سیاهپوست بیشتر در معرض این عوامل خطرزا هستند.
Symbolbild Menopause Wechseljahre Hitzewallung Leid Gesundheit
سندرم متابولیک و یا به عبارت دیگر عوامل خطرزایی چون چاقی شکم، تریگلیسیرید و فشار خون و قند خون بالا در حال ناشتا، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش میدهد.
گفته میشود که این سندرم در زنان پیش از دوران یائسگی شیوع بیشتری دارد، اما مشخص نیست که علائم آن چه موقع بروز میکنند.
پژوهشگران در یک پروژه تحقیقی بلند مدت روی منشا و تاثیرات سخت شدن عروق ۱۴۷۰ زن را مورد بررسی قرار دادند. در این تحقیق بروز تغییرات طی ده سال دوران یائسگی مورد مطالعه قرار گرفته است.
به گفته مارک دبوئر، متخصص غدد کودکان از دانشگاه فلوریدا و یکی از سرپرستان این گروه تحقیقی، پژوهش اخیر او روی سندرم متابولیک در کودکان نشان داده است که زمینههای نژادی قومی تفاوتهایی را نشان میدهد.
او میگوید: «سندرم متابولیک مجموعه عواملی هستند که زودتر از آنچه تصور میکنیم بروز میکنند. احتمال دارد این سندرم کمتر در آفریقاییهای آمریکا تشخیص داده شوند، با این حال درصد بالاتری از بیماری قلبی و دیابت در این افراد دیده شده است».
بر اساس یافتههای پژوهشگران، زنان سیاهپوست نسبت به زنان سفیدپوست بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای عروقی و دیابت قرار دارند.
طبق پژوهشهای انجام شده، سندرم متابولیک صرفنظر از خصوصیات نژادی طی دوران پیش از یائسگی شدت مییابد، اما افزایش شدت آن در زنان سیاهپوست بیشتر است. به طور کلی، زنان سیاهپوست در مقایسه با زنان سفیدپوست بیشتر به بیماری فشارخون و قندخون بالا مبتلا میشوند.
طبق این تحقیق تقریبا ۴۵ درصد زنان سیاهپوست دچار بیماری فشار خون و ۱۰ درصد مبتلا به قند خون بالا بودند. در مقابل ۱۵ درصد زنان سفیدپوست گرفتار فشار خون و ۸ درصد مبتلا به قند خون بالا بودند. اما روند افزایش سندرم متابولیک در زنان سیاهپوست پس از یائسگی نسبت به زنان سفیدپوست سرعت کندتری دارد.
با این حال ۱۴ درصد زنان سفیدپوست در مقابل ۷ درصد زنان سیاهپوست از درمانهای جایگزینی هورمون استفاده میکنند که این امر تفاوتهای نژادی را توجیه نمیکند.
پینکرتون یکی از پژوهشگران انجمن یائسگی در شمال آمریکا میگوید، در دوران پیش از یائسگی با افزایش سریع سندرم متابولیک مواجه شده است. از نظر او این دوران سختترین مرحله یائسگی است که ممکن است طی آن زن با افزایش ۲ تا ۴ کیلو در سال به سمت یائسگی قطعی پیش رود و ممکن است به دلیل تغییر میزان استروژن و پروژسترون در بدنش تومورهای فیبروئیدی رشد کنند.
زنانی که به دوران پیش از یائسگی نزدیک میشوند باید توجه بیشتری به تمرینات روزانه ورزشی و تناسب اندام خود نشان دهند.
پینکرتون میگوید: «زنانی که در معرض خطر گسترش سندرم متابولیک هستند نباید تا ۵۰ سالگی و وقوع یائسگی برای انجام آزمایشات پزشکی صبر کنند. آنها باید در دهه چهل و پیش از شروع نوسانات هورمونی تحت آزمایشات پزشکی قرار بگیرند.»
مهمترین نکته آگاهی از بروز تغییرات هنگام ورود به دوران یائسگی است که طی آن بیماریهای قلبی-عروقی افزایش مییابد. این تغییرات محرکهایی هستند که ما را به سوی یک روش زندگی سالمتر سوق میدهند.