درمان و مراقبت از پوست

چه روشی برای از بین بردن چروکهای صورت مناسب است؟

اما با بالا رفتن سن، ديگر نمي‌توان به راحتي با چين‌وچروك‌هاي صورت جنگيد و جلوي زيادشدن آنها را گرفت. بنابراين بايد به روش‌هاي جديد درماني مانند ليزردرماني براي جوان‌سازي پوست روي آورد. كاري كه خانم ‌هايده مهران 62 ساله و خانم هما خرسند 59 ساله آن را انجام داده‌اند و ظاهرا از اين كار خيلي هم راضي هستند.

در ميزگرد زيبايي اين هفته پاي صحبت‌هاي اين دو عزيز و متخصصان سلامت نشسته‌ايم تا بيسشتر با روش‌هاي جديد درمان چين‌وچروك صورت و جوان‌سازي پوست آشنا شويم. اگر شما هم طرفدار جواني و زيبايي هستيد پس با ما همراه شويد.

هايده مهران: پوسـت خوب و شفـافـي داشتـم امـا پـر از چيـن‌وچـروك

هما خرسنـد: بـراي از بيـن بردن چروك‌هـاي عميـق صورتـم ليـپـوليـز كردم

هايده مهران

1 پوست صورت من خيلي خوب و شفاف بود و اصلا خال يا لكي روي آن وجود نداشت. اما در ناحيه پيشاني، دور چشم‌ها و اطراف لبم خيلي چين‌وچروك افتاده بود و دوست داشتم كه آنها هر چه زودتر از بين بروند و پوستم صاف شود. به همين خاطر تقريبا 2 ماه پيش نزد دكتر باريك‌بين رفتم و ايشان گفتند كه به وسيله ليزردرماني مي‌توانم از شر اين همه چين‌وچروك خلاص شوم. من هم قبول كردم به خاطر صاف،‌ جوان و شاداب شدن پوست صورتم، ليزردرماني كنم.


2 من يك جلسه، پوست صورتم را ليزر كرده‌ام و احساس مي‌كنم كه همين يك جلسه كلي پوستم را بهتر كرده به هر حال بايد چند جلسه ديگر براي ادامه روند درمانم به كلينيك مراجعه كنم تا چروك‌هاي صورتم كاملا از بين بروند.


3 شايد برايتان جالب باشد كه بدانيد من بسيار آدم پرتحمل و مقاومي هستم و آستانه دردم خيلي بالاست. اما راستش را بخواهيد به نظرم ليزردرماني خيلي درد و سوزش داشت. من هنگام كار، احساس مي‌كردم كه سوزن داغي را داخل صورتم فرو مي‌كنند و انگار كه با تاباندن اشعه ليزر، جرقه آتشي به وجود مي‌آمد. اما اين را بگويم كه در تمام مدت درمان چشم من بسته بود.


4 بله. دكتر بعد از ليزردرماني يك اسپري و كرم به من دادند تا روي پوست صورتم بزنم و از من خواستند كه 24 تا 48 ساعت بعد هم به صورتم آب نزنم. بعد از اين 48 ساعت اجازه داشتم كه به حمام بروم و صورتم را با شامپو بچه شست‌وشو دهم اما نبايد شامپو را روي پوستم با دست مي‌زدم بلكه بايد با ريتم آهسته‌اي با شامپو بچه به صورتم ضربه مي‌زدم. استفاده از كرم و اسپري بچه تا يك هفته ادامه داشت و بعد همه چيز به حالت سابق برگشت با اين تفاوت كه پوستم خيلي بهتر شده بود و خودم هم احساس خيلي خوبي داشتم و فكر مي‌كردم كه روحيه و اعتمادبه‌نفس‌ام بسيار بالا رفته است.


5 در پاسخ به اين سوال هر دو ميهمان ميزگرد اين هفته خنديدند و گفتند: «ما هميشه ضدآفتاب مي‌زديم و مراقب پوستمان هم بوديم اما استرس زندگي، بالارفتن سن و حتي خنديدن و اخم كردن، باعث چروك‌شدن پوست صورت به مرور زمان مي‌شود كه از هيچ كدام آنها گريزي نيست.»

هما خرسند

1 هر چند هدف من هم از ليزردرماني مانند خانم مهران از بين بردن چين‌وچروك‌هاي صورتم بود اما مشكلم من كمي با ايشان فرق مي‌كرد. پوست صورت من خيلي خراب و پر از لكه‌هاي قهوه‌اي‌رنگ و خال بود. به علاوه چروك‌هاي بسيار عميقي كه در صورتم وجود داشت، برايم آزاردهنده بود و ديگر نمي‌توانستم تحمل‌شان كنم. به همين خاطر كارهايي مانند استفاده از انواع كرم‌ها يا پاكسازي پوست را انجام دادم و چون به نتيجه دلخواه نرسيدم، تصميم گرفتم كه پس از مشاوره، روند درمانم را با شيوه‌هاي جديد مانند ليزردرماني ادامه بدهم تا به نتيجه مطلوب و موردنظرم برسم.


2 روش درماني اصلي من ليپوليز بود. تا حالا يك جلسه ليپوليز كرده‌ام و 3 جلسه ليزردرماني و به جرات مي‌توانم بگويم كه بيشتر از 70 درصد چروك‌ها و لكه‌هاي صورتم از بين رفته است. حتي آن تعداد كمي از چروك‌هاي پوستم هم كه باقي مانده‌اند بسيار كم‌عمق شده‌اند و مطمئنم كه با يكي، دو جلسه ديگر ليزردرماني، آنها هم كاملا از بين مي‌روند.


3 همان‌طور كه گفتم عمل اصلي من ليپوليز بود و قبل از اين عمل تقريبا مرا بيهوش كردند و در تمام مدت‌ كار، حالت نيمه خواب داشتم. ولي بعد از اتمام عمل و به هوش آمدن كامل، احساس درد و سوزش شديدي داشتم كه البته غيرقابل تحمل نبود.


4 من هم تا يكي، دو روز به صورتم پماد مي‌زدم و نبايد آن را مي‌شستم. براي از بين رفتن ورم و اندكي كبودي پوستم هم بايد از كمپرس يخ استفاده مي‌كردم. بعد از ليپوليز در جايي كه تزريق انجام شده بود كمي احساس خواب‌رفتگي مي‌كردم كه خيلي زود اين حالت از بين رفت. بعد از جلسات ليزر هم كمي سوزش پوست داشتم كه يك روزه و با استفاده از كمپرس يخ از بين مي‌رفت. حالا خدا را شكر خيلي خوبم و احساس بسيار خوبي هم نسبت به خودم دارم.


5 در پاسخ به اين سوال هر دو ميهمان ميزگرد اين هفته خنديدند و گفتند: «ما هميشه ضدآفتاب مي‌زديم و مراقب پوستمان هم بوديم اما استرس زندگي، بالارفتن سن و حتي خنديدن و اخم كردن، باعث چروك‌شدن پوست صورت به مرور زمان مي‌شود كه از هيچ كدام آنها گريزي نيست.»

نگاه اول


دکتر بهروز باريک‌بين، متخصص پوست و مو و استاديار دانشگاه علوم‌پزشكي شهيد بهشتي

هر کسـي که دغدغـه جـوان‌ترشدن پوسـت خـود را دارد مي‌تواند ليزر کند!

سلامت: آقاي دکتر! تفاوت ليزر ليپوليز با ليزر درماني چيست؟

ليزر ليپوليز، روشي است که در آن به کمک اشعه ليزر، چربي زير جلدي را ذوب مي‌کنيم و بعد در مواردي اين چربي ذوب شده را ساکشن هم مي‌کنيم. همچنين در اين روش، اشعه ليزر باعث تحريک کلاژن‌سازي در پوست و در نتيجه، ليفتينگ پوست مي‌شود. اين يک مزيت براي ليزر ليپوليز نسبت به ليپوساکشن معمولي است. در مورد ليزر درماني براي چروک‌هاي پوست مي‌توان از دو نوع ليزر تهاجمي و غيرتهاجمي استفاده کرد. از گروه اول مي‌توان به ليزر فراكشنال CO2 اشاره کرد و از گروه دوم مي‌توان ليزر Affirm را نام برد. از ليزرهاي ديگري هم که کارشان غير از جوانسازي پوست است، مي‌توان به دستگاه‌هاي IPL و از جمله نسل 4 آن (FPJ) اشاره کرد.


سلامت: به چه کساني توصيه مي‌شود که ليزردرماني را براي جوان‌سازي پوستشان انجام دهند؟

در هر کسي که دغدغه جوان‌تر شدن پوست خود را دارد به خصوص بعد از 40 سالگي اين ليزرها قابل‌استفاده‌اند. براي هر نوع پوستي متخصص پوست برنامه لازم درماني و نوع ليزر را تعيين مي‌کند. بيمار بايد بداند که بعضي از ليزرها نياز به چند جلسه درمان دارند و به دست آمدن نتايج عالي، نيازمند پيگيري خود او است. ناگفته نماند که درمان با ليزرهاي تهاجمي مانند فراكشنال CO2 يا CO2 معمولي، بهتر است در فصل پاييز و زمستان که نور آفتاب شدت کمتري دارد انجام شوند.


سلامت: انجام دادن حداقل چند جلسه ليزردرماني يا ليپوليز براي از بين بردن چين‌وچروک‌هاي صورت لازم است؟

براي ليزر ليپوليز که بيشتر به منظور بهبود غبغب و افتادگي‌هاي قسمت پايين صورت (که به ويژه در خانم‌ها بعد از يائسگي شايع است) کاربرد دارد، معمولا يک جلسه درمان کافيست. ليزرهايي مانند فراكشنال CO2 که از روي پوست به کار مي‌روند را هم مي‌توان در يک جلسه انجام داد اما در مورد FPJ معمولا 4، 5 جلسه درمان، لازم است.


سلامت: مراجعه‌کنندگان بايد چه توقعي از اين روش درماني داشته باشند؟

همه افراد بايد بدانند که بعضي‌ها از اين روش‌هاي درماني با ليزر نتايج فوق‌العاده‌اي مي‌گيرند و برخي ديگر نتايج متوسط و حتي ضعيف! اما آنچه مهم است، اين است که اين روش‌ها امروزه جايگزين خوبي براي جراحي پلاستيک هستند و خطرات آنها هم بسيار کمتر از جراحي پلاستيک است.


سلامت: آيا مراقبت خاصي براي قبل و بعد از عمل وجود دارد؟

بله. بعد از ليزر ليپوليز صورت، بهتر است بيمار هر روز تا يک هفته از گن مخصوص استفاده کند و تازه ممکن است در اين مدت، او کبودي يا تورم را هم تجربه کند. بهتر است بدانيد که نتايج درماني از ماه چهارم بيشتر خودش را نشان خواهد داد. بعد از ليزر فراكشنال CO2 يا CO2 معمولي، بيمار نياز به استراحت و پانسمان‌هاي مکرر طي 2 تا 3 روز اول دارد. در اين حالت، صورت دچار زخمي‌ مي‌شود که طي3 تا 7 روز با مراقبت بهبود پيدا مي‌کند.


سلامت: آقاي دکتر! خانم مهران و خانم خرسند ادعا مي‌کنند که ليزردرماني و ليپوليز درد و سوزش دارد. آيا اين درد و سوزش طبيعي است؟

بله طبيعي است. البته ما نهايت سعي خود را مي‌كنيم که بيمار در حين انجام کار درد نداشته باشد اما به هر حال هر که طاووس خواهد جور رنج هندوستان کشد! ما هم از داروهاي بي‌حسي موضعي استفاده مي‌کنيم و هم از داروهاي تزريقي. بيمار هنگام انجام ليزر درماني بي‌هوش نيست ولي کمي‌گيج است. بسياري از بيماران از حس خوب زمان عمل به دليل داروهاي مصرف شده خوراکي قبل از ليزر درماني ياد مي‌کنند و اکثرا اقدامات انجام شده حين ليزردرماني را به ياد نمي‌آورند. به هر حال ليزردرماني به خصوص ليزر فراكشنال CO2 يا CO2 معمولي، اعمالي دردناک هستند و فرد نبايد انتظار داشته باشد که عملش 100 درصد بدون درد باشد. آنچه مي‌توانم بگويم اين است که اين درد قابل تحمل است و قطعا به نتيجه عمل مي‌ارزد!


سلامت: بيماران چند روز بعد از عمل مي‌توانند حمام بروند يا صورتشان را بشويند؟

در مورد ليزر ليپوليز از فرداي عمل و در مورد فراكشنال CO2 يا CO2 معمولي از 48 ساعت بعد شستن آهسته صورت يا حمام کردن، اشکالي ندارد.


سلامت: آيا براي عمل ليپوليز، بيهوشي کامل الزامي‌ است؟

خير. هر چند در دوره‌اي که براي آموزش کامل اين دستگاه در سئول ديدم آنها برخي بيماران را بيهوش مي‌کردند اما به نظر من به هيچ عنوان نيازي به اين کار نيست و بي‌حسي موضعي تزريقي در کنار يک سديشن ساده به عنوان نمونه با ميدازولام خوراکي کافي است.


سلامت: براي رفع کبودي و تورم صورت بعد از ليزر چه بايد کرد؟ و آيا اصلا کبودي و تورم صورت بعد از ليزر براي همه طبيعي است؟

بله طبيعي است. اين تورم ممکن است تا يک هفته هم طول بکشد و براي بهبود سريع‌تر کبودي احتمالي، کمپرس يخ بعد از عمل و مصرف آناناس تازه مفيد خواهند بود.


سلامت: آيا خال و لک روي صورت هم بعد از ليزردماني به منظور از بين بردن چين‌وچروک‌ها از بين مي‌روند؟

بستگي دارد. اگر به عنوان جوانسازي از فراكشنال CO2 يا CO2 معمولي استفاده شود معمولا خال‌ها و لکه‌ها باقي مي‌مانند مگر اينکه ما آنها را به طور ويژه مورد هدف قرار دهيم اما اگر از FPJ به عنوان جوانسازي استفاده کنيم لک‌ها و خال‌ها هم در طول درمان از بين خواهند رفت.


سلامت: آيا ليزر درماني عوارض خاصي هم دارد؟

بله. به دنبال ليزر ليپوليز تورم و گاه کبودي تا 7 تا 10 روز وجود دارد که مي‌تواند بيمار را آزار دهد. گاهي گزگز پوست صورت ممکن است تا چند ماه ادامه داشته باشد. بعد از ليزرهاي فراكشنال CO2 يا CO2 معمولي احتمال لک شدن بعد از عمل وجود دارد که اين مساله با انتخاب صحيح بيمار و تجربه متخصص پوست قابل پيشگيري است. بهتر است بدانيد که تجربه نشان داده استفاده از ليزر فراکشنال CO2 لوترونيک(eCO2) ، بهترين نتايج باليني و کمترين عوارض را به همراه داشته است.


سلامت: به چه کساني توصيه مي‌شود که دور ليزردرماني را خط بکشند؟

به نظر من هيچ کس! هر فردي با توجه به رنگ پوستش و بر اساس تجربه و علم متخصص پوست مي‌تواند از اين روش درماني سود ببرد. براي اين کار انتخاب نوع دستگاه ليزر و انتخاب پارامترهاي مربوطه بسيار اهميت دارند.


سلامت: اگر توضيح خاصي در مورد اين 2 بيمار يا ليزر درماني و ليپوليز هم داريد، ممنون مي‌شويم اگر بفرماييد!

حرف آخر اينکه اگر از دستگاه‌هاي ليزر با مهارت و به درستي استفاده شود، اين کار مي‌تواند جايگزين خوبي براي جراحي پلاستيک باشد. به ويژه براي بيماراني که از جراحي پلاستيک وحشت دارند يا امکان تحمل بيهوشي عمومي ‌را ندارند، امروزه اين امکانات مي‌تواند کمک بزرگي به جوانسازي پوست و ليفتينگ آن بکند. جالب است بدانيد که مي‌توان با ترکيبي از ليزر ليپوليز (که در آن فيبر ليزر وارد پوست‌شده و چربي‌هاي مورد نظر را ذوب مي‌کند و نيز موجب تحريک کلاژن‌سازي مي‌شود)، ليزر فراکشنال CO2 يا FPJ و نيز راديو فرکوئنسي در کنار تزريق بوتاکس و فيلر (چربي خود فرد يا ژل‌هاي استاندارد)، تحول عظيمي‌ در چهره‌هاي چروکيده و دچار افتادگي ايجاد کرد.


نگاه دوم

جوان‌سازي پوست مي‌تواند اعتماد به نفس افراد را بالا ببرد

دکتر بهروز بيرشک/ روان‌شناس، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران

نمي‌دانم بگويم متاسفانه يا خوشبختانه يکي از بحث‌هايي که در خارج از کشور هم خيلي مطرح است، بحث افزايش آمار انجام دادن اعمال جراحي مختلف براي زيبا و جوان‌تر شدن پوست در خانم‌هاي ايراني است! شايد جالب باشد بدانيد که به همين منظور، چند سال قبل يکي از مجلات معروف خارجي چند خبرنگار را به ايران فرستاده بود تا با متخصصان پوست و خانم‌هاي ايراني گفت‌وگو کند و دليل اين علاقه فراوان به زيبا و جوان شدن پوست صورتشان را بپرسند. يکي از جراحان پلاستيک به آن خبرنگار گفته بود که مردم از ما مي‌خواهند تا جوان و زيبايشان کنيم و ما هم اين کار را انجام مي‌دهيم! به همين خاطر خبرنگار خارجي تصميم گرفته بود که با يک روان‌شناس ايراني هم صحبت کند تا دليل اشتياق فراوان ايرانيان را به جراحي‌هاي زيبايي متوجه شود و او من را براي اين مصاحبه انتخاب کرد. حالا من جوابي را که آن روز به آن خبرنگار گفتم، در پاسخ به سوال شما که چرا اين‌قدر خانم‌هاي ايراني علاقه دارند زيباتر و جوان‌تر از آنچه که هستند به نظر برسند و آيا جوانسازي پوست راهي براي بالا بردن اعتماد به نفس و تقويت روحيه افراد هست يا نه، مي‌گويم.

اولين نکته‌اي که بايد به آن اشاره کنم اين است که زيبا بودن و زيبا به نظر رسيدن بخشي از دغدغه ذهني همه افراد را به خود اختصاص داده است و حس زيبادوستي، يک حس ذاتي است. اما اينکه چرا اين حس بين خانم‌هاي ايراني خيلي قوي عمل مي‌کند به احتمال زياد به خاطر نوع پوششي است که زنان ما دارند. خيلي‌ها فکر مي‌کنند که چون به خاطر حفظ حجاب و پوشيده بودن موهايشان، چهره اولين عضوي است که در برخورد با ديگران به چشم مي‌آيد، پس بايد چهره‌شان زيباترين و بدون عيب‌ونقص‌ترين عضو از بدنشان باشد تا ديگران قضاوت بدي درباره آنها در نگاه اول نداشته باشند. بنابراين زيبا و جوان کردن صورت با انجام دادن کارهاي مختلفي مانند جراحي پلاستيک، تزريق بوتاکس، ليزردرماني و … مي‌تواند براي مدتي باعث بالا رفتن اعتماد به نفس افراد و حتي تقويت روحيه آنها به خصوص در سنين بالا شود. اما ناگفته نماند که اين افزايش اعتماد به نفس در بيشتر مواقع آني است و پس از مدت کوتاهي از بين مي‌رود. البته گاهي اوقات از بين رفتن اعتماد به نفس پس از اعمال جراحي زيبايي و حتي ابتلا به افسردگي و ناراحتي‌هاي رواني مي‌تواند به دليل اشتباه بيمار در انتخاب پزشکش باشد. اگر کسي که مي‌خواهد اعمال زيبايي يا جوان‌سازي پوست را انجام بدهد، متخصص خوبي و کاربلدي پيدا نکند و به نتيجه دلخواهش نرسد و تازه از چيزي که بوده، بدتر هم بشود، مسلم است که روحيه‌اش نه تنها تقويت نمي‌شود بلکه به مرور زمان، افسردگي و عدم اعتماد به نفس به خاطر افتادگي پوست و به هم خوردن فرم اصلي چهره هم به سراغش مي‌آيد! از طرف ديگر، کسي که مي‌خواهد همواره ظاهري زيبا، جذاب و البته جوان داشته باشد، بايد درمان‌ پوستش را ساليان سال ادامه دهد و مدام در پي درمان‌هاي نگهدارنده و ترميمي باشد. نکته ديگري که بد نيست در اينجا به آن اشاره کنم هم اين است که خيلي‌ها زبان بدن خودشان را به خوبي نمي‌شناسند و اين مساله، باعث پايين آمدن اعتماد به نفس‌شان مي‌شود. اين افراد بايد براي تقويت قدرت زبان بدن و ارتباط برقرار کردن با ديگران از اين طريق، پيش مشاور بروند و تنها در زيبا و جوان کردن ظاهرشان براي افزايش اعتماد به نفسشان نباشند. در واقع، درست است که جوان‌سازي پوست مي‌تواند راهي براي تقويت روحيه افراد در سنين بالا باشد اما بايد ياد بگيريم که نگاه درستي به خودمان داشته باشيم و هر مرحله از زندگي‌مان را با زيبايي‌هاي همان مرحله بپذيريم!

نگاه سوم

تاريخچه ليزر و ليزر درماني

دکتر محمدعلي نيلفروش‌زاده/ متخصص پوست و مو رييس مركز تحقيقات پوست و سالك

تاريخچه ليزر به سال 1948 ميلادي برمي‌گردد. پروکروف تاونز در آمريكا وسيله‌اي ساخت كه توسط گاز آمونياك باعث تقويت ميكروموج مي‌شد و اين وسيله ليزر نام گرفت. در سال 1955 تا 1958 تاونز و پاسوف، اولين تئوري‌هاي تقويت نور را در جهان مطرح كردند. هنگامي كه در سال 1964 اين افراد جايزه نوبل فيزيك را دريافت كردند عامه مردم بيش از پيش به اهميت علمي و عملي ليزر پي بردند.

در سال 1960، مين آمريكايي موفق شد با ساخت اولين تقويت‌كننده گسترده نور در طول موج 694، سازنده اولين ليزر باشد و پس از آن افتخار ساخت اولين ليزر گازي مخلوط هليوم نئون در آمريكا نصيب دانشمند جوان ايراني شد و پس از آن انواع ليزرهاي ديگر ساخته شد.

جالب است بدانيد که استفاده از ليزر در درمان ناهنجاري‌هاي پوست، 30 سال قدمت دارد. اولين بار در سال 1970 از ليزر آرگون در درمان ضايعات پوستي استفاده شد. براي ايجاد يك اثر باليني در پوست ابتدا بايد اشعه، جذب پوست شود كه اين امر بستگي به طول موج ليزر دارد و در طول موج‌هاي مختلف ليزر جذب قسمت‌هاي انتخابي در داخل بافت زنده پوست مي‌شود و اثرات مطلوب به دست خواهد داد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن

بلاک کننده تبلیغ

لطفا جهت حمایت از ما برنامه بلاک کننده تبلیغات را غیرفعال نمایید.