در مورد تغذیه در بارداری، توصیه های فراوانی در عرف وجود دارد، اما واضح است مادر باردار باید از غذاهای سالم و تازه استفاده کند، از میوه و سبزی تا حد ممکن استفاده کند و گوشت و مواد پروتئینی را فراموش نکند. شیر و تخم مرغ هم جزو همین دسته مواد غذایی است.
در سه ماهه اول ـ که مهم ترین زمان تشکیل جنین و بسیار آسیب پذیر است ـ برای رشد نیاز چندانی به انرژی فراوان ندارد.
پس مواد نشاسته ای مثل برنج ، نان و سیب زمینی و همین طور مواد پرانرژی چون روغن و کره چندان مورد نیاز نیست بلکه جنین از مواد ذخیره شده در بدن مادر به اندازه مورد نیازش برداشت می کند، اما مواد معدنی و ویتامین ها در درجه اول لازم است، زیرا برخی از این مواد در بدن مادر ذخیره نمی شود و بهتر است مادر، روزانه از مواد حاوی این مواد مغذی استفاده کند. مصرف سیب و ماهی در سه ماهه اول توصیه می شود.
در برخی تحقیقات دیده شده مصرف این مواد بر هوش جنین موثر است. مهم ترین توصیه در این زمان آن است که مادر از خوردن داروها بدون اجازه پزشک خودداری کند و تا آنجا که ممکن است هیچ گونه عکس رادیولوژی نگیرد.
در سه ماهه دوم و پس از آن به دلیل خونسازی در بدن جنین، نیاز مادر به آهن بشدت افزایش می یابد و باید از آهن مکمل به صورت دارو استفاده کند و در سه ماهه سوم، میزان مصرف مواد انرژی زا مثل برنج، نان و روغن افزاش یابد، زیرا در این زمان جنین بیشترین رشد را دارد.
نکته مهم دیگر، پیشگیری از صدمات ژنتیکی است. این صدمات در 95 درصد موارد قابل پیش بینی نیست، پس مادر باید قبل از حاملگی با مصرف قرص اسید فولیک از احتمال این صدمات بکاهد. مصرف این قرص از قبل از بارداری تا پایان سه ماهه اول از بسیاری صدمات جنین مثل اختلالات رشد سستم عصبی نوزاد می کاهد.
خوشبختانه با استفاده از روش های آزمایشگاهی و سونوگرافی می توان بیش از 90 درصد بیماری های مادرزادی جنین را تشخیص داد و در هر مورد اقدام مناسبی کرد.
سونوگرافی در 10 تا 14 هفتگی همراه با تست های غربالگری که دو بار ـ ابتدا در 10 تا 14 هفتگی و دیگری در 15 تا 20 هفتگی ـ انجام می شود، بخوبی می تواند مشکلات ژنتیکی و مادرزادی جنین را نشان دهد.