توصیه های پزشکی

كیست های پستان را بیشتر بشناسید

این کیستها در سالهای قبل از یائسگی بیشتردیده میشوند. ما هنوز نمی دانیم به چه علتی کیست ها ایجاد میشوند اما کیستها فقط یک انسداد مجاری تخلیه کننده نمی باشند.

اکثر کیستها، توده های صاف و متحرکی هستند. بعضی از آنها آنقدر بزرگ هستند که بتوان به آسانی آنها را مشاهده نمود و آنها می توانند دردناک نیزباشند.

معمولاً شناسایی کیست ها با استفاده از سونوگرافی و ماموگرافی راحت می باشند.
سونوگرافی پستان بهتر است روزهای ۷ تا ۸ از سیکل ماهیانه انجام شود.

در زمان انجام سونوگرافی پستان در صورت انجام ماموگرافی یا سونوگرافی قبلی ، به همراه داشتن مدارک قبلی ضروری است.
پزشکان با وارد کردن یک سوزن باریک در پستان (بدون تزریق ماده بی حسکننده) و کشیدن مایع داخل کیست با استفاده از یک سرنگ، باعث ناپدید شدنکیست می شوند.

مایعی که در کیست ها وجود دارد ممکن است زرد، سبز یا آبی تیره باشد.اگر مایعی که از کیست خارج میشود خون آلود باشد، این مایع برای انجام آزمایشاتی به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد زیرا به ندرت ممکن است یک سرطان در دیواره کیست وجود داشته باشد.

کیستهایی که دارای مایع خون آلود هستند معمولاً با عمل جراحی برداشته میشوند. از هر شش خامی که به کیست دچار میشود، سه تای آنها دیگر هرگز کیست دیگری را نخواهند داشت. دو نفر از این شش نفر خانم، در طی زندگی شان بین سه تا پنج کیست خواهند داشت.

یک نفر از این شش خانم، بیش از پنج کیست در طی زندگی اش خواهد داشت.خبر خوب این است که لزومی ندارد که در هر بار کیست را تخلیه نماییم، به شرطی که پزشک بداند به غیر از کیست، مشکل دیگری وجود ندارد.
خانمهایی که یک یا چند کیست را دارند، نسبت به بقیه خانمها در خطربیشتری برای ابتلاء به سرطان پستان نیستند (البته تا حدودی این خطر وجوددارد اما قابل توجه نمی باشد).

بیماری فیبروکیستیک پستان
بیماری فیبروکیستیک پستان با درد سینه ،کیست های متعدد وتوده های غیرسرطانی تظاهر می یابد. اغلب زنان خصوصا در قسمت فوقانی خارجی سینه توده هایی دارند. همراهی این توده ها با درد و کیست پستان بیماری فیبروکیستیک پستان نام دارد.
بطور طبیعی طی سیکل قاعدگی سطح هورمون های استروژن و پروژسترون تغییر میکند.

افزایش سطح هورمون ها باعث بزرگ شدن غدد مترشحه شیر و مجاری آنها و احتباس آب در سینه ها میشود و با کاهش سطخ هورمون ها پستان به وضعیت عادی باز میگردد.(این امر میتواند توجیه بزرگی و دردناکی سینه ها در بخشی ازسیکل ماهیانه باشد) ایجاد فیبروکیست ها میتواند نتیجه تحریکات مکرر این هورمون ها باشد.

در زنان دچار بیماری فیبروکیستیک پستان ممکنست منطقه دارای توده بزرگشده و موجب احساس سنگینی ،ناراحتی، درد در زمان لمس یا درد سوزشی شود.علایم پس از منوپوز(یائسگی) رفع می شوند.

بیماری فیبرو کیستیک تاثیر کمی در بروز سرطان پستان دارد اما وجود آن تشخیص بیماری را مشکل تر میکند.
گاها نیاز به انجام بیوپسی و برداشتن توده احساس میشود. درناژ کیست هاهم مقدور است اما میزان عود بالاست.درمان خاصی برای بیماری در دسترس نبوده و ضروری هم به نظر نمیرسد

توده های خوش خیم پستانی

فیبرآدنوما:
فیبرآدنوم‌ها توده‌های گرد، سفت و لاستیکی، خوش‌خیم هستند که از رشد بیش از حد بافت غددی و همبند ناشی می‌شوند.
فیبرآدنوم‌ها معمولا بدون درد هستند و ممکن است با فشار دادن کمی حرکت کنند. این توده‌ها به تغییرات هورمونی پاسخ می‌دهند، به‌طوری که‌ در طی حاملگی بزرگ شده و بعد از یائسگی چروک می‌شوند.
زنان در هر سنی ممکن است به آن دچار شوند، اما شایع‌ترین سن، معمولا سنین زیر ۲۰ تا ۳۰ سال است.
فیبرآدنوم ممکن است خودبه‌خود ناپدید شود. اما اگر نشود، یا بزرگ‌تر شودیا اگر شما درباره وجود آن مضطرب باشید، پزشکتان برداشت جراحی آن را توصیه خواهد کرد

بیماری فیبروکیستیک پستان
بیماری فیبروکیستیک پستان عبارت است از یک بیماری شایع پستان در خانمها که مشخصات آن معمولاً عبارتند از: توده های غیرسرطانی و نیز درد. اینبیماری می تواند از سنین بلوغ تا حوالی ۵۰ سالگی رخ دهد (حدود ۲۰% خانمهایی که در سنین قبل از یائسگی قرار دارند دچار این بیماری هستند).
این بیماری غالباً پس از یائسگی برطرف می شود (مگر این که هورمون درمانی با استروژن انجام گیرد). این بیماری از آنجایی که شایع است ، دیگربه عنوان بیماری در نظر گرفته نمی شود و معمولاً نگرانی از بابت آن وجودندارد.

علایم شایع
توده ها معمولاً در هر دو پستان وجود دارند. ممکن است تنها یک توده وجود داشته باشد، اما معمولاً چندین توده وجود دارد.
– وقتی که روی این توده ها با نوک انگشتان فشار آورده می شود، بافت آن مقاومت نشان می دهد و فشرده نمی شود. این توده ها ممکن است به هنگام لمس دردناک باشند.
– درد در کل پستان ، خصوصاً درست قبل از شروع عادت ماهانه
– این توده ها غالباً قبل از عادت ماهانه بزرگ می شوند و بعد از آن کوچک می شوند.
– اندازه توده ها متغیر است . اگر توده ها نسبتاً بزرگ و در سطح پستان باشند، می توان آنها را به راحتی حرکت داد.
– توده های عمقی را شاید بتوان از سرطان پستان افتراق داد.
– ترشح از نوک پستان

علل
ناشناخته هستند، اما بروز آن احتمالاً به استروژن و دیگر هورمون های تولیدشده توسط تخمدان ها مربوط است . میزان دریافت چربی نیز شاید نقش داشته باشد.

عوامل افزایش دهنده خطر
در بعضی از تحقیقات نشان داده شده است که نوشیدن قهوه و سیگار کشیدن موجب افزایش بروز این بیماری و گستردگی زیادتر آن می شود. اما در بعضی دیگر ازتحقیقات ، این عوامل خطر به اثبات نرسیدند.

پیشگیری
در هر حال تا زمانی که تکلیف این مسأله دقیقاً روشن نشده است ، بهتر است سیگار نکشید و از نوشیدنی های کافئین دار پرهیز کنید.
پس از تشخیص ، پستان ها باید هر ماهه توسط خود فرد از نظر به وجود آمدن توده های جدیدتر یا تغییر درتوده های قبلی بررسی شوند. در صورت بروزهرگونه تغییری به پزشک باید اطلاع داده شود.
ماموگرافی به طور منظم

عواقب مورد انتظار
توده های پستانی مرتباً ظاهر و پس از مدتی برطرف می شوند. البته بعضی ازتوده ها از بین نمی روند و به طور دایمی باقی خواهند ماند. این توده ها سلامتی را به خطر نمی اندازند.
گاهی می توان بعضی از کیست ها را با سوزن تخلیه کرد، که نهایتاً باعث میشود توده از بین برود. اگر توده پس از تخلیه کردن ، به طور کامل از بین نرود، احتمال دارد سرطانی باشد و باید از آن نمونه گرفته شود و تحت بررسی میکروسکوپی قرار گیرد.

عوارض احتمالی
ندرتاً اتفاق می افتد که بعضی از توده ها ظاهراً خوش خیم به نظر می رسنداما در واقع سرطانی هستند. بنابراین برای رد سرطان غالباً لازم می شودبررسی های تشخیصی انجام گیرند.

درمان
– بررسی های تشخیصی عبارتند از ماموگرافی ، سونوگرافی (برای افتراق ضایعات کیستیک از ضایعات توپر مفید است )، و نیز اقدامات تشخیصی مثل نمونه بردارییا تخلیه کیست
– پستان ها باید درست قبل یا به هنگام شروع عادت ماهانه هر ماهه توسط خودفرد معاینه شوند. در صورت بروز هرگونه تغییری در توده هایی که قبلاً تشخیص داده شده اند، به پزشک خود مراجعه کنید.
– سالانه حداقل یک بار برای معاینه پستان یا سایر بررسی ها به پزشک خودمراجعه نمایید. اگر سابقه سرطان در خانواده شما وجود دارد، امکان داردنیاز به انجام معاینات به فواصل کمتر باشد.
– امکان دارد گذاشتن کمپرس سرد روی توده ها برای تخفیف درد کمک کننده باشد.
– هم در روز و هم در شب باید از یک سینه بند مناسب استفاده شود.
– گاهی توصیه می شود تومورهای خوش خیم یا ضایعات محتوی چربی نکروز شده در آورده شوند.

داروها
ممکن است برای درد، مصرف اسپیرونولاکتون و ویتامین ب ۶ یا ید توصیه شود.
ممکن است مصرف یک داروی ادرارآور (دیورتیک ) به مدت ۱۰-۷ روز قبل از عادت ماهانه برای بعضی از بیماران کمک کننده باشد.
ممکن است برای بعضی از علایم شدید، دانازول یا بروموکریپتین تجویز شود.
شواهدی وجود دارد مبنی بر این که ویتامین ـ ای ممکن است مفید باشد.

فعالیت
محدودیتی برای آن وجود ندارد. اما باید از فعالیت هایی که ممکن است باعث وارد آمدن آسیب به پستان ها شوند خودداری گردد.

رژیم غذایی
از نوشیدنی هایی که حاوی کافئین هستند (قهوه ، چای ، و برخی نوشیدنی های دیگر) پرهیز کنید.
از خوردن غذاهای چرب و سرخ کردنی خودداری کنید. نمک رژیم غذایی نیز باید کم شود.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر هر کدام از موارد زیر رخ دهند:
– در پستان توده های تشخیصی داده نشده وجود داشته باشد.
– متوجه تغییراتی در توده شده اید، یا توده های جدید ظاهر شد
– ترشح از نوک پستان وجود داشته باشد.
– دو سال است که معاینه پستان توسط پزشک انحام نشده است .
– شما دچار علایم جدید و غیرقابل توجیه شده اید. داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند.

منبع: سایت پزشکان بدون مرز

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن

بلاک کننده تبلیغ

لطفا جهت حمایت از ما برنامه بلاک کننده تبلیغات را غیرفعال نمایید.