نتایج تحقیق پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس حاکی از نقش موثر «پیکروکروسین» استخراج شده از زعفران در بهبود تومورهای پستان القاء شده در موش صحرایی ماده است.درمانهای مکمل و پیشگیری از سرطانها، مانند سرطان پستان به طور قابل ملاحظهای مورد توجه و علاقه چه در زمینههای تحقیقاتی و چه کاربردی، قرار گرفته است.حمید حیدرزاده، کارشناس ارشد بیوشیمی بالینی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس که این تحقیق را با راهنمایی دکتر سیده زهرا بطحایی ارائه کرده، با بیان این مطلب به اهمیت گیاهان دارویی به خصوص زعفران اشاره کرد و گفت: برخلاف روزگاران قدیم، امروزه استفاده از اجزای تشکیل دهنده گیاهان دارویی به عنوان داروهایی موثرتر، بدون عوارض یا با کمترین عوارض جانبی پیشنهاد میشود. زعفران به عنوان ترکیب ضد سرطان شناخته شده، ولی اثرات کو- موتاژنی آن نیز هنگامی که با برخی مواد جهشزا استفاده شده، گزارش شده است.وی در تشریح مطالعات قبلی انجام شده در خصوص اثرات ضد سرطانی زعفران، خاطرنشان کرد: در مطالعات قبلی، ما اثرات ضد سرطانی عصاره زعفران و کاروتنوئیدهای «کروسین» و «کروستین» استخراج شده از آن را بر تومورهای القاء شده توسط NMU در موشهای صحرایی ماده نشان دادیم. تمامی این ترکیبات با درجات متفاوتی، اثرات ضد سرطانی از خود نشان داد.
در این تحقیق ما دو ترکیب دیگر استخراج شده از زعفران از جمله «سافرانال» و «پیکروکروسین» که در گروه منوترپن آلدئیدها هستند را مورد آزمایش قرار دادیم. در این تحقیق، اثر «پیکروکروسین» در مقایسه با عصاره زعفران و «سافرانال» بر روی سرطان پستان القاء شده در موشهای صحرایی و مکانیسمهای احتمالی این اثرات مورد بررسی قرار گرفت.
حیدرزاده افزود: نتایج، موثر بودن «پیکروکروسین» در درمان سرطان پستان را نشان داد، اما «سافرانال» نتایج غیر قابل انتظاری از خود نشان داد. آزمایشات قبلی ما در بررسی مکانیزم مولکولی اثرات اجزای زعفران، تبدیل B-DNA به H-DNA توسط «سافرانال» را در میان کنش با DNA نشان داده بود که به دادههای به دست آمده در این تحقیق بسیار مرتبط است.
ایسنا