گیاهان دارویی سال های متمادی در فرهنگ ایران و ایرانی نقش داشته و تقریبا بخشی از این گیاهان همواره در آشپزخانه و یا گنجه های اکثر ایرانی ها وجود داشته و مردم براساس آموزه های قدیمی از خواص زیاد آن ها استفاده می کنند،اما حالا چند سالی می شود که برچسب دمنوش به دم کرده و عصاره این گیاهان زده شده و شکل مدرن به خود گرفته است دمنوش ها همان جوشانده های مادربزرگ ها که هرکدام برای یک درد یا بیماری خوب هستند, امروز در بسته بندی ها و فرم های کیسه ای یا باز در فروشگاه ها عرضه می شوند صرف نظر از شکل و نامشان، باید گفت دمنوش ها لذت بی مانندی دارند که علاوه بر رفع مشکلات جسمی، روح آدم را تازه می کنند.پس برای آشنایی با روش تهیه انواع مختلف آن ها با ما همراه باشید.
؛ خیلی از مردم با هضم غذا مشکل دارند. یعنی بعد از خوردن غذا احساس سنگینی می کنند و دستگاه گوارش آنها به طور کامل به وظیفه خود عمل نمی کند، در این بین خانم های باردار و همچنین افرادی که همیشه در حین غذا خوردن شتاب زده عمل می کنند بیشتر با این مشکل رو به رو می شوند.
خوشبختانه روش های ساده و کارآمدی برای مقابله با مشکل هضم غذا وجود دارد. شما می توانید با تهیه کردن نوشیدنی های ساده ای به دستگاه گوارشتان در جهت هضم بهتر غذا ها کمک کنید که از جمله این نوشیدنی ها می توان به دمنوش بهارنارنج، تخم کتان و ترخون اشاره کرد.
دمنوش تخم کتان
قسمت بالای ساقه این گیاه دارای شاخه های متعددی است و روی این شاخه ها گل هایی به رنگ های سفید، قرمز، بنفش، لاجوردی و آبی دیده می شود.کتان به طور کلی دراای یک ساقه اصلی است که گل ها و میوه و در نتیجه دانه در انتهای ساقه به وجود می آیند.
میوه کتان به صورت ۵ کپسول خانه ای است که در هر کپسول حداکثر ۱۰ دانه وجود دارد.
خواص درمانی
این دمنوش مناسب برای افرادی می باشد که تمایلی به کاهش وزن و سوزاندن چربی شکم دارند، زیرا نوشیدن دمنوش تخم کتان قبل از غذا باعث کاهش اشتها می شود.همچنین این دمنوش دارای خاصیتی است که می تواند عمل هضم غذا در سیستم گوارشی را تسهیل ببخشد.
نوشیدن این دمنوش در هنگام صبح به همراه صبحانه باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شود و به سلامتی سیستم گوارش نیز کمک می کند و به علت دارا بودن آنتی اکسیدان های بالا و وجود اسید های چرب امگا ۳ موجود در تخم کتان این دمنوش در رده ی دمنوش های ضد سرطان به شمار می آید.
موارد منع مصرف
نوشیدن این دمنوش در دوران بارداری و شیردهی منع شده و افرادی که روده تحریک پذیر دارند باید از نوشیدن آن صرف نظر کنند.
طرز تهیه
یک قاشق پودر تخم کتان را در قوری ریخته و آب با دمای ۸۰ درجه به آن اضافه کرده و اجازه دهید به مدت ۳۰ دقیقه دم بکشد، سپس آن را از صافی عبور داده و میل کنید.
دمنوش بهار نارنج
شکوفه نارنج یا بهار نارنج شکوفه ی درخت نارنج است. گل های بهار نارنج به صورت گل های منفرد و چندتایی در طول شاخه ها قرار می گیرند.این گل ها بسیار معطر، ترد و شکننده وسفید رنگ و شامل پنج گلبرگ هستند و گ لبرگ های ضخیم آن زبانه ای شکل به رنگ سفید متمایل به زرد است که برروی آن ها حفره های ترشحی اسانس را به روشنی می توان مشاهده نمود.
خواص درمانی
بهار نارنج دمنوشی است که معمولا در طب سنتی برای هضم غذا در سیستم گوارشی معرفی می شود، این دمنوش آرام بخش، مفرح، نشاط آور، از بین برنده اضطراب، اشتهاآور، تقویت کننده قلب، تقویت کننده اعصاب، تقویت کننده نیروی جنسی، رفع کننده دل پیچه و ورم معده و روده است.
موارد منع مصرف
استفاده زیاد از این دمنوش باعث بالا رفتن فشار خون و ضربان قلب می شود، همچنین این دمنوش می بایست در دوران بارداری و شیردهی با احتیاط مصرف شود.
طرز تهیه
یک قاشق غذاخوری بهار نارنج را در قوری ریخته و آب با دمای ۸۰ درجه را به آن اضافه کرده و اجازه می دهیم به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد و در صورت تمایل به شیرین کردن دمنوش می توانید از نبات یا عسل استفاده کنید.
دمنوش ترخون
ترخون دارای برگ های ساده به رنگ سبز است و کاپیتول های آن کوچک و به رنگ سبز و خوشه ای است. قسمت مورد استفاده ترخون در واقع همان برگ ها و سرشاخه های جوان آن است.ترخون منبع بسیاری خوبی از آهن، کلسیم و منگنز است و این گیاه هم چنین دارای پتاسیم، منیزیم و ویتامین های C و A است.
خواص درمانی
دمنوش ترخون اشتها آور است، زیرا ترخون ترشح شیره های گوارشی معده را تحریک می کند و به همین دلیل موجب افزایش اشتها می شود.دم کرده این گیاه باعث رفع خستگی شده و خاصیت آرامش بخش دارد.
لازم به ذکر است که مصرف این دمنوش باعث هضم سریع مواد غذایی می شود و نفخ مع ده را بر طرف می سازد.این دمنوش به علت بوی تند و معطرش تا حد زیادی بر طرف کننده بوی بد دهان است.
طرز تهیه
دو قاشق غذا خوری ترخون خشک شده را در قوری ریخته و آب با دمای ۸۰ درجه را به آن اضافه کرده و اجازه می دهیم که به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد.در صورت تمایل به شیرین کردن، بهترین شیرین کننده برای این دمنوش نبات است.