میوه عناب که به عنوان خرما قرمز یا خرما چینی نیز شناخته می شود، بومی جنوب آسیا بوده و امروزه در سراسر جهان محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
این میوه های کوچک گرد دارای یک هسته هستند و بر روی بوته ها یا درختان گلدار بزرگ با نام علمی ( Ziziphus jujuba ) رشد می کنند. عناب هنگام رسیدن به رنگ قرمز تیره یا بنفش درآمده و ممکن است کمی چروکیده به نظر برسد.
عناب به دلیل طعم شیرین و بافت جویدنی که دارد اغلب به صورت خشک شده در شیرینی ها و دسرها در مناطقی از آسیا استفاده می شود.
در پزشکی جایگزین عناب به طور گسترده ای برای بهبود خواب و کاهش اضطراب استفاده می شود.
عناب برای سلامتی بدن، سرطان، افسردگی و همچنین ارزش غذایی و عوارض و مضرات آن آشنا می شوید.
فواید و مزایای میوه عناب
1. سرشار از مواد مغذی است
میوه عناب کالری کمی دارد اما سرشار از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است.
یک وعده ی 3 اونسی (100 گرم) عناب خام یا حدود 3 میوه، مواد مغذی زیر را برای شما فراهم می کند :
کالری : 79
پروتئین : 1 گرم
چربی : 0 گرم
کربوهیدرات : 20 گرم
فیبر : 10 گرم
ویتامین C : حدود 77٪ ارزش روزانه
پتاسیم : 5٪ ارزش روزانه
عناب به دلیل محتوای فیبر زیاد و کالری کم، یک میان وعده عالی و سالم محسوب می شود.
عناب حاوی مقادیر کمی از ویتامین های مختلف و مواد معدنی است، اما به طور ویژه ای غنی از ویتامین C، یک ویتامین مهم با خواص آنتی اکسیدانی و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است.
آن ها همچنین حاوی مقدار کافی پتاسیم هستند که نقش مهم و حیاتی در کنترل عضلات و تعادل الکترولیت ها ایفا می کند.
علاوه بر این، میوه ی عناب حاوی کربوهیدرات به شکل قند های طبیعی است که انرژی بدن شما را تامین می کنند.
با این وجود عناب خشک که در بسیاری از نقاط دنیا بیشتر خورده و در آشپزی استفاده می شود، حاوی قند و کالری بسیار بالاتر نسبت به میوه تازه عناب است.
در طی خشک شدن، قند های موجود در میوه تغلیظ شده و ممکن است در حین فرآوری قند اضافی نیز به آن اضافه شود.
میوه ی عناب مدت زیادی است که در طب جایگزین برای درمان بیماری هایی مانند بی خوابی و اضطراب استفاده می شود.
مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان می دهد که این میوه می تواند فواید قابل توجهی برای سلامتی سیستم عصبی، ایمنی و هضم و گوارش بدن شما فراهم کند.
2. سرشار از آنتی اکسیدان است
میوه ی عناب غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی مختلف است، در درجه اول فلاونوئید ها، پلی ساکارید ها و اسیدهای تریترپنیک. عناب همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین C است که به عنوان یک آنتی اکسیدان نیز عمل می کند.
آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که می توانند از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد اضافی جلوگیری کنند.
تصور می شود آسیب رادیکال های آزاد یکی از عوامل اصلی ایجاد چندین بیماری مزمن از جمله دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و برخی سرطان ها است.
به دلیل توانایی آن ها در مبارزه با رادیکال های آزاد، آنتی اکسیدان ها احتمالا مزیت های متعددی برای سلامتی داشته باشند.
یک مطالعه روی حیوانات نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی فلاونوئید های عناب به کاهش استرس و التهاب ناشی از آسیب رادیکال های آزاد در کبد کمک می کند.
در حقیقت، بیشترین مزیت میوه عناب به دلیل محتوای آنتی اکسیدانی آن است.
3. ممکن است خواب و عملکرد مغز را بهبود بخشد
عناب به طور گسترده ای در طب جایگزین برای بهبود کیفیت خواب و عملکرد مغز استفاده می شود. تحقیقات جدید نشان می دهد آنتی اکسیدان های منحصر به فرد عناب ممکن است مسئول این اثرات باشند.
عصاره میوه و دانه عناب باعث افزایش زمان و کیفیت خواب در موش صحرایی شده است.
همچنین این میوه اغلب توسط پزشکان طب جایگزین برای کاهش اضطراب تجویز می شود.
علاوه بر این مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان می دهد که می تواند حافظه را بهبود بخشد و به محافظت از سلول های مغز در برابر آسیب های ناشی از ترکیبات مخرب اعصاب کمک کند.
تحقیقات در موش ها حتی نشان می دهد که عصاره ی دانه عناب احتمالا به درمان زوال عقل ناشی از آلزایمر کمک می کند. گفته می شود، خود بذرها معمولا خورده نمی شوند.
برای درک کامل چگونگی تاثیر عصاره عناب بر مغز و سیستم عصبی، تحقیقات بیشتری در مورد انسان لازم است.
4. ایمنی بدن را تقویت کرده و با سلول های سرطانی مبارزه می کند
عناب ممکن است ایمنی بدن را افزایش داده و با رشد سلول های سرطانی مقابله کند.
یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داده که پلی ساکاریدهای عناب، که قندهای طبیعی با خاصیت آنتی اکسیدانی هستند، ممکن است باعث جلوگیری از اثر رادیکال های آزاد، خنثی سازی سلول های مضر و کاهش التهاب شود.
کاهش سطح التهاب و رادیکال های آزاد می تواند از بیماری های مزمنی از قبیل دیابت نوع 2 جلوگیری کند.
مطالعه دیگری نشان داده که لیگنین های (نوعی فیبر با خاصیت آنتی اکسیدانی) عناب، باعث تولید سلول های ایمنی می شود و سرعت خنثی سازی ترکیبات مضر توسط این سلول ها را افزایش می دهد.
در یک مطالعه بر روی موش، عصاره عناب نوعی از سلول های ایمنی بدن به نام “سلول های کشنده طبیعی” را تقویت کرد، که می تواند سلول های مضر مهاجم را از بین ببرد.
میوه عناب همچنین سرشار از ویتامین C است که تصور می شود دارای خواص ضد سرطانی قوی است.
یک مطالعه بر روی موش نشان داد که تزریق ویتامین C با دوز بالا سلول های سرطانی تیروئید را از بین می برد.
به علاوه مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که عصاره عناب چندین نوع سلول سرطانی از جمله تخمدان، دهانه رحم، پستان، کبد، روده بزرگ و سلول های سرطانی پوست را از بین می برد.
محققان معتقدند که این مزایا در درجه اول، ناشی از ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در میوه است. با این وجود بیشتر این مطالعات روی حیوانات یا در لوله های آزمایش انجام شده است، بنابراین قبل از نتیجه گیری قاطع، تحقیقات بیشتری در مورد انسان مورد نیاز است.
5. ممکن است هضم را بهبود بخشد
محتوای فیبر بالای عناب می تواند به بهبود هضم غذا کمک کند. حدود 50٪ از کربوهیدرات موجود در میوه از فیبر حاصل می شود، که به اثرات مفیدشان بر هضم غذا معروف هستند.
این ماده مغذی به نرم شدن و افزودن حجم به مدفوع کمک می کند. در نتیجه سرعت حرکت غذا در دستگاه گوارش را افزایش و یبوست را کاهش می دهد.
علاوه بر این، عصاره عناب احتمالا به تقویت پوشش معده و روده کمک می کند، خطر آسیب به زخم معده، جراحات و باکتری های مضر که در روده شما وجود دارد را کاهش می دهد.
در یک مطالعه، عصاره ی پلی ساکارید عناب، روده موش های صحرایی مبتلا به کولیت را تقویت می کند، که علائم هضم آنها را بهبود می بخشد.
در نهایت، فیبر موجود در عناب ممکن است به عنوان غذایی برای باکتری های مفید روده، به رشد آنها کمک کرده و به آنها اجازه دهد که باکتری های مضر را پشت سر بگذارند.
عوارض و مضرات عناب
برای اکثر مردم خوردن میوه عناب بی خطر است.
تداخل دارویی
با این حال اگر داروی ضد افسردگی ونلافاکسین یا سایر مهارکننده های بازجذب سروتونین-نور اپی نفرین (SSNRIs) استفاده می کنید، باید از خوردن عناب اجتناب کنید، زیرا ممکن است با این داروها تداخل داشته باشد.
علاوه بر این، یک مطالعه بر روی موش نشان داده که عصاره عناب ممکن است اثرات برخی داروهای تشنج، از جمله فنیتوئین، فنوباربیتون و کاربامازپین را تقویت کند.
اگر از هر یک از این داروها استفاده می کنید، ممکن است بخواهید قبل از افزودن میوه عناب به رژیم غذایی، هرگونه نگرانی احتمالی را با پزشک یا ارائه دهنده ی مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید.
چگونه عناب بخوریم؟
میوه های عناب ریز و شیرین هستند. خشک شده ی آن، دارای بافتی جویدنی و طعمی شبیه خرما است .
این میوه وقتی خام است، طعم شیرین و شبیه سیب دارد و می توانند به عنوان یک میان وعده مغذی مصرف شوند. آن ها حاوی هسته ای سخت با دو دانه هستند که باید قبل از خوردن آن را خارج کنید.
عناب خشک نیز معمولا برای استفاده در دسرها فروخته می شود و یا به عنوان شیرینی به خصوص در آسیا خورده می شود. همچنان به خاطر داشته باشید که کالری میوه های خشک بیشتر از میوه های تازه است. همچنین، آن ها منبع تغلیظ شده قند هستند بنابراین باید آن ها را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
علاوه بر این مصرف سرکه عناب، آب میوه، مارمالاد و عسل آن در مناطقی از آسیا رایج است.
خلاصه
میوه ی عناب که به آن خرما قرمز یا خرما چینی نیز می گویند، کم کالری و سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی است.
با توجه به محتوای آنتی اکسیدانی آن ها، ممکن است مزیت هایی برای سلامتی داشته باشد اما تحقیقات بیشتری در مورد انسان مورد نیاز است.
در صورت مصرف ونلافاکسین یا داروهای ضد تشنج، باید از مصرف این میوه خودداری کنید.
گرچه عناب تازه و خشک هر دو عناصر غذایی بسیار مغذی هستند، به خاطر داشته باشید که انواع خشک شده از قند و کالری بیشتری در هر وعده برخوردار هستند، بنابراین بهتر است در حد متوسط از آن ها استفاده کنید.