اگر پنیر، مربا یا رب گوجهفرنگی کپک زد، کافی است بخش کپکزده را جدا کرده و بقیه را مصرف کنید، اما در صورت کپکزدن کره از مصرف آن جدا خودداری کنید، چراکه کپکها کره را تجزیه و اکسید کرده و خطر سکته را بدنبال دارند.
اگر پنیر، مربا یا رب گوجهفرنگی کپک زد، کافی است بخش کپکزده را جدا کرده و بقیه را مصرف کنید، اما در صورت کپکزدن کره از مصرف آن جدا خودداری کنید، چراکه کپکها کره را تجزیه و اکسید کرده و خطر سکته را بدنبال دارند. مصرف پنیر کپکزده هم میتواند موجب بروز زخم معده شود.
یک پزشک با بیان این که باکتریها به سرعت در دمای۵/۴ تا ۶۰ درجه سانتیگراد رشد میکنند، گفت: بر این اساس سرد کردن مواد غذایی موثرترین روش کاهش خطر بیماریهای ناشی از مواد غذایی است.
دکتر مهناز برومند با اشاره به بیماریهای ناشی از مصرف مواد غذایی که عفونت به وسیله مواد غذایی و آب آلوده به بدن وارد میشود، اظهار کرد: باید مراقب بود، چراکه میکروبها ممکن است در هر یک از مراحل خرید، آماده سازی، پخت، نگهداری یا مصرف مواد غذایی باشند و بروز این بیماریها در کودکان، افراد مسن یا افرادی که سیستم ایمنی آنان ضعیف است، میتواند منجر به بستری شدن در بیمارستان یا مرگ آنان شود.
وی افزود: باید از مصرف نانهای کپکزده که میتوانند منجر به بروز بیماریهای گوارشی شوند، خودداری کرد. همچنین اگر پنیر، مربا یا رب گوجهفرنگی کپک زد، کافی است بخش کپکزده را جدا کرده و بقیه را مصرف کنید، اما در صورت کپکزدن کره از مصرف آن جدا خودداری کنید، چراکه کپکها کره را تجزیه و اکسید کرده و خطر سکته را بدنبال دارند. مصرف پنیر کپکزده هم میتواند موجب بروز زخم معده شود.
برومند با بیان این که مواد غذایی یخزده را هرگز در دمای معمولی یخزدایی نکنید، گفت: بهترین راه برای یخزدایی قرار دادن در یخچال، آب سرد و در میکروویو است؛ ضمن این که غذاهای یخزداییشده در آب سرد و میکروویو باید بلافاصله پخته شوند.
وی خاطرنشان کرد: برای گرم کردن مجدد مواد غذایی باید آنها را تا ۷۴ درجه سانتیگراد و غذاهای آبکی را تا دمای جوش حرارت داد.
برومند با تأکید بر شستوشوی میوهجات و سبزیجات بطور کامل با آب روان اظهار کرد: سطوح سخت میوهها را باید با برس مخصوص و زیر آب جاری شستوشو داد.
به گفته وی، برای پیشگیری از مسمومیت غذایی باید یخچال و فریزر را هفتهای یکبار تمیز کرد، چراکه آلوده بودن آنها یکی از دلایل فساد مواد غذایی است، چون برخی گونههای کپک تولید سم میکنند.
آن دسته از کپکهای سمزا که معمولا بصورت کوکیشکل و پنبهایمانند هستند، در گرما و رطوبت به سرعت روی سطح مواد یا درون آن رشد کرده و با ترشح سم خطرناک مایکوتوکسین مواد غذایی را نرم، رنگشان را تغییر و طعمشان را ترشمزه میکنند. اغلب زمانی که یخچال بیش از حد ظرفیت پر و رطوبت مواد زیاد باشد، این سم براحتی از کپکها ترشح شده و میتواند موجب بروز مسمومیتهای خطرناک و در مواقع ضعف سیستم ایمنی بدن سرطانزا شوند.
این سم در اثر حرارت پخت و شستوشو نابود نمیشود و میتواند تا مدتها پس از ناپدید شدن کپک نیز در غذا باقی بماند. البته وجود کپک در ماده غذایی الزاما دلیل بر وجود سم نیست. معمولا کپکهای مولد سم توکسین، روی مواد غذایی که دارای ارزش تغذیهای بالایی هستند نظیر انواع مغزها و گوشتها بیشتر رشد کرده و بسیار خطرناکتر از کپکهای میوه هستند.
گردآوری : گروه سلامت سیمرغ