چرا دندانها رنگ میشوند؟
در گویش عام،دندانها به رنگ سفید شناخته میشوند اما اگر همین رنگ سفید را در جزییات خوب نگاه کنید و رنگ دندانهای چند نفر از نزدیکانتان را با هم مقایسه کنید،میبینید که در همین رنگ سفید،درجات متفاوتی از تیرگی و روشنی وجود دارد.در واقع دندانها در ذات خود و از شروع رویش ممکن است به صورت طبیعی سفیدتر و یا زردتر باشند.پس اگر دوست دارید دندانهای سفیدی داشته باشید باید با انصاف به دندانهای خود نگاه کنید و اگر دندانهای شما سالماند و به دلیل بیماری یا مشکل خاصی دچار تغییر رنگ نشدهاند،همان رنگ واقعی دندانهایتان را (هر چند کمی هم زرد باشد) بپذیرید و با آن کنار بیایید.از طرفی دندانها ممکن است به دلایل مختلفی در طی سالهای بعد از رویش تغییر رنگ بدهند.این دلایل ممکن است شامل مصرف داروهای مختلف، بیماریهای مختلف در دوران کودکی و جنینی،ضربه خوردن به دندانها،بیماریهای خاص ساختمانی در دندانها و نیز درمانهای مختلف دندانپزشکی باشد. هر کدام از این علتها میتوانند شناسایی شوند و بسته به نوع علت،تغییر رنگ دندان،درمان شود.اما در کنار همه این دلایل،رنگدانهها یکی از اصلیترین علل برای تغییر رنگ دندانها هستند.رنگدانههای موجود در مواد غذایی،موادرنگی موجود در رژ لبها و حتی ذرات معلق رنگی موجود در هوا میتوانند در خلل و فرج موجود روی دندانها بنشینند و در طول زمان و با تکرار، روی دندانها ثابت شده و تغییر رنگ دندانها و تا حدی تیرگی آنها را موجب شوند.
در خوراکیهایی مثل چای،قهوه،شکلات،میوههای رنگی مثل آلبالو و گیلاس،آبمیوههای رنگی و… رنگدانههای زیادی وجود دارد و کسانی که عادت دارند مقدار زیادی از این مواد را به صورت مرتب و روزانه مصرف کنند،باید منتظر دندانهای تیرهتری باشند.به تازگی در بسیاری از کشورها،آگهی هایی برای فروش مواد سفید کننده دندان به چشم میخورد.این مواد با روشهای شیمیایی،دندانها را سفید میکنند.اگر شما دوست دارید دندانهای سفیدتری داشته باشید و در عین حال از عوارض جانبی این سفیدکننده های شیمیایی نگران هستید،با ما همراه شوید تا برای اجرای چند روش ساده و خانگی،دندانهایتان را سفیدتر کنید و از لبخندتان احساس رضایت بیشتری داشته باشید:
* چایتان را کم رنگ بنوشید:
مصرف مواد غذایی رنگی،دندانها را تیره میکنند،پس از مصرف مرتب و مداوم چای و قهوه و نوشابه خودداری کنید.چایتان را کمرنگ بنوشید.قهوهتان را رقیق تهیه کنید تا رنگدانه کمتری روی دندانهایتان بنشیند.نوشیدنیهای رنگی را حتیالامکان با نی بنوشید تا تماس آنها با دندانهایتان کم شود و بلافاصله پس از مصرف خوراکیهای رنگی،دندانهایتان را با آب شستشو دهید.
توت فرنگی دارای آنزیمی است که درست مثل یک سفیدکننده عمل کرده و دندانها را سفید میکند!بنابراین توتفرنگی را پوره کنید و با آن روی دندانهایتان را ماساژ دهید و بگذارید این سفیدکننده طبیعی چند دقیقهای روی دندانهایتان بماند.بعد دندانهایتان را شستشو دهید و مطمئن شوید که تمام ذرات توتفرنگی از روی دندانتان پاک شود چون باقی ماندن قند موجود در توت فرنگی روی دندانها ممکن است موجب پوسیدگی شود.
میتوانید رنگدانهها را به روش فیزیکی و با کمک سایش هم از روی دندانها پاک کنید.برای این کار، سبزیها و میوههای سفت را گاز بزنید. هویج،سیب،خیار،بروکلی و حتی سیبزمینی خام از این گروه خوراکیها هستند.با مصرف این مواد دونشان میزنید:هم دندانهای سفیدتری دارید و هم مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی و… به بدنتان میرسانید.
باز هم همان یار قدیمی! لااقل روزی دو بار مسواک بزنید و هفتهای یکی دو بار (نه بیشتر) از خمیردندان سفیدکننده استفاده کنید.هر از گاهی هم سری به دندانپزشک بزنید تا اگر لازم است به کمک جرمگیری و برس دندانهای شما را تمیز کند.
جویدن آدامس بدون قند بین وعدههای غذایی،کمک میکند تا بزاق بیشتری در دهان شما ترشح شده و به صورت طبیعی دندانهای شما شسته شده و رنگدانهها تا حدی از روی دندانهای شما پاک شوند.
* در انتخاب رژ لبتان دقت کنید:
رنگهای تیره رژلب دندانهای شما را سفیدتر نشان میدهد.پس یکی دو درجه رنگ رژ لبتان را تیرهتر کنید و تاثیر آن را بر زیبایی دندانهایتان ببینید.