یک مرد بالغ سالم در طول ارگاسم، نیمی از یک قاشق چایخوری اسپرم را تخلیه می کند. در مردان مبتلا به انزال معکوس، میزان اسپرم به طور چشمگیری کاهش می یابد یا ارگاسم، بدون مایع منی صورت می گیرد.
در اختلال انزال معکوس، مایع منی و اسپرم به جای حرکت از مجرای ادراری و خروج از آلت تناسلی، به طور معکوس به عقب برگشته و به طرف مثانه حرکت می کند. در انزال معکوس عضله ای که بر مثانه تاثیر دارد غالبا عمل نمی کند. این مشکل باعث می شود که تمام یا بخشی از اسپرم به عقب برگشت کند.
انزال، خروج مایع منی از مثانه (عبور از داخل آلت تناسلی مرد) هنگام ارگاسم در مردان است. در شرایط عادی انزال منجر به حرکت اسپرم از مجرای ادراری و خروج آن از نوک آلت تناسلی مرد می شود. این حالت به این دلیل رخ می دهد که یک اسفنکتر کوچک (عضله دایره ای در ورودی مثانه)، حفره را بسته نگه داشته و مانع ورود اسپرم به مجرای ادراری می شود.
علل انزال معکوس
برخی از علل موثر بر انزال معکوس می تواند آسیب جراحی به عضلات مثانه، آسیب های عصبی ناشی از بیماری های پزشکی به ویژه در مردان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و یا با کنترل طولانی مدت دیابت باشد.
تشخیص انزال معکوس
در اغلب موارد تشخیص انزال معکوس توسط متخصص ارولوژی، متخصص اختلالات تولید مثل و اختلالات دستگاه ادراری صورت می گیرد. پزشک سوالاتی در مورد سابقه پزشکی، جراحی قبلی، تاریخچه جنسی و داروهای مصرفی خواهد پرسید.
بررسی این سوالات پس از معاینه فیزیکی کامل صورت می گیرد.در صورتی که در نمونه ادرار، میزان زیادی اسپرم مشاهده شود، انزال معکوس تشخیص داده می شود.
راه ساده تشخیص انزال معکوس، بررسی ادرار برای وجود اسپرم پس از عمل انزال است که اگر در داخل ادرار، اسپرم یافت شود، تشخیص تأیید می گردد. انجام مقاربت با مثانه پر و در حالت ایستاده و همچنین مصرف برخی از داروها به بسته ماندن دریچه عضلانی مثانه به پیشابراه کمک می کنند.
انجام عمل جراحی نیز امکان پذیر است، اما چندان موفقیتآمیز نیست. درمان موثر جمع آوری اسپرمها (از ادرار) و استفاده از آنها برای تلقیح مصنوعی است. برای این کار، فرد ابتدا ادرار میکند، سپس برای قلیایی شدن ادرار، سدیم بیکربنات میخورد و بلافاصله پس از انزال، ادرار میکند.
مراحل آماده سازی، بر اسپرم های داخل ادرار انجام میشود و آنگاه برای لقاح مورد استفاده قرار می گیرند. معمولاً میزان بارداری حاصل از این اسپرم ها کم است، چون اغلب دارای کیفیت پایینی هستند و این افراد گاهی به انجام IVF نیاز خواهند یافت.
درمان انزال معکوس
اکثر مردان مبتلا به انزال معکوس نیاز به درمان خاصی ندارند و ممکن است با مراقبت های لازم برطرف شود. در صورتی که بروز این وضعیت به دلیل اثرات جانبی دارو باشد، ممکن است پزشک داروی مناسب را تجویز کند.در برخی دیگر از مردان، بررسی همه موارد لازم است تا مشخص شود این مشکل نشانه ای از یک وضعیت جدی نیست.
در برخی از مردان، انزال معکوس نیاز به درمان دارد زیرا با موضوع باروری مواجه می شود. در این مورد،درمان بسته به علت متفاوت است. اگر انزال معکوس به علت آسیب عصبی یا عضلانی مرتبط با مثانه باشد، پزشک شما دارویی مانند پزوودئیدرین یا ایمی پرامین (Tofranil) را تجویز می کند که موجب بهبودی ماهیچه ورودی مثانه می شود.
در بخش باروری، متخصص بارداری ممکن است اسپرم را از ادرار جمع آوری کند و اسپرم شستشو داده شده را در روش لقاح به کار گیرد. در موارد انزال معکوس، سه مورد از روش های باروری بیشتر استفاده می شود:
تلقیح داخل رحمی (با استفاده از یک کاتتر کوچک برای قرار دادن اسپرم شسته شده در رحم شریک زندگی در زمان تخمک گذاری)
باروری به صورت تخمک گذاری و اسپرم با هم در آزمایشگاه برای تولید لقاح
تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمیک (تزریق اسپرم به تخمک برای ایجاد لقاح)
مترجم: مهناز ضحاکی