دکتر کشاورز، متخصص تغذیه چگونگی تغذیه ورزشکاران را قبل و حین مسابقه تشریح کرد. دکتر کشاورز بیان کرد: برای رساندن ورزشکار به وزن خاص باید از ۱۵ روز قبل از مسابقه وی را تحت نظر متخصص تغذیه قرار داد و با اصول غذایی به نحوی که ذخیره سازی بدن او کم نشود برای کاهش وزنش برنامهریزی کرد. زیرا با روشهایی مثل سونا یا مصرف داروهای مدرن راندمان کاری ورزشکار کاهش مییابد؛ برای مثال یک ورزشکار ۷۰ کیلوگرمی هر ۵/۱ کیلو آبی که از دست میدهد، ۲۰ درصد راندمان کاریاش کم میشود.
وی در مورد مواد غذای مناسب برای یک ورزشکار توضیح داد: یک ورزشکار با توجه به نوع فعالیت بدنی که انجام میدهد نیازش به انرژی افزایش مییابد که با مصرف سایر مواد مغذی، ویتامین، پروتئین و املاح این نیاز تامین میشود.
وی تاکید کرد: آخرین مطالعاتی که بر روی ورزشکاران سالم از نظر جسمی، روحی و اجتماعی انجام شده نشان داده که یک ورزشکار زمانی به حداکثر توانایی عضلانی میرسد که نسبت درشت مغذیها در بدنش به اندازه ذخیره شده باشد که عبارتند از کربوهیدراتها (مواد نشاستهای و قندی) ۵۵ درصد انرژی دریافتی را تامین میکند، چربیها ۲۵ تا ۳۰ درصد که باید روغنهای مایع ۳/۲ چربی دریافتی را تامین کند و دریافت آب و نمک نیز متناسب باشد.
وی ادامه داد: پروتئینها ۱۲ تا ۱۵ درصد که نسبت پروتئین حیوانی به گیاهی حداقل ۱ یا بیشتر باشد. ضمن اینکه باید توجه داشت که بیش از حداکثر ۱۰ درصد انرژی از قد نباشد چون برخلاف تصور همگان میتواند منجر به کاهش انسولین و در نتیجه افت قدرت ورزشکار شود.
این متخصص تغذیه افزود: مصرف مواد قندی علاوه بر میزان متناسب باید به نحوه خاصی هم مصرف شود.
مثلا مواد قندی برای ورزشکار باید هم به صورت شربتهای آماده و هم شربتهایی که توسط شرکتهای مختلف تجاری تهیه میشود مصرف شوند. ولی باید توجه داشت که از قندهایی که جذب کندی دارند استفاده شود که در طول مسابقات و تمرینات برای ورزشکار مفید باشد. در مورد روغنها چون روغنهای مایع سریعتر توسط عضلات مصرف میشوند مناسبترین نوع برای ورزشکار است.
این متخصص تصریح کرد: همچنین پروتئینهای حیوانی که ورزشکار استفاده میکند نباید از بره جوان باشد زیرا بازهای آلی آن بالاست و موجب گرفتگی عضلات میشود؛ برای مثال خوردن کله پاچه، سیرابی و مغز به شدت برای ورزشکار ضرر دارد و بهترست بیشتر از گوشت آبپز و بخارپز استفاده شود.
دکتر کشاورز در رابطه با تغییراتی که در رژیم غذایی ورزشکاران در روزهای مانده به مسابقه اظهار کرد: ۶ روز مانده به مسابقات تغییراتی را در رژیم غذایی ورزشکاران ایجاد میکنیم؛ ۳ روز اول مقدار کربوهیدراتها را در رژیم غذایی وی کم میکنیم و تمرینات نسبتا سنگین به ورزشکار داده میشود تا ذخایر گریکوژنی بدن او تخلیه شود. ۳ روز آخر نیز رژیم پرکربوهیدرات که ۷۰ تا ۸۰ درصد باشد تهیه میکنیم و تمرینات سبک میشود و به این ترتیب ذخایر کربوهیدروژنی ورزشکار را تا ۲ برابر افزایش میدهیم.
وی تاکید کرد که در شب و روز مسابقه، بدن ورزشکار نیز مواد خاص خود را میطلبد.
دکتر کشاورز در پایان گفت: به طور کلی دریافت درشت مغذیها یعنی چربی، پروتئین و کربوهیدراتها در افزایش توان عضلانی ورزشکاران نقش اساسی دارد و رعایت این نکات تغذیهای برای آنها امری ضروری محسوب میشود.